Vlasnica Hitlerove kuće dobija odštetu od 1,5 miliona evra!

SHARE
Hitlerova rodna kuća FOTO: EPA/CHRISTIAN BRUNA
Nakon današnje presude u Ridu u Inkrajsu, odlučeno je da će Austrija morati da isplati mnogo veću odštetu vlasnici Hitlerove rodne kuće u Braunau.

Njoj je država za kuću, koju je nacionalizovala pošto su propali višegodišnji pokušaji da je otkupi, isplatila obeštećenje u visini od 310.000 evra. Sada bi mogla dobiti i više od 1,5 miliona evra.

Foto: iefimerida.gr

Naime, sud je na temelju veštačenja zaključio da je dvospratnica u centru grada s pripadajućim garažama i parkingom vrednija od 310.000 eura, koliko je država dosad isplatila vlasnici.

„Odšteta za nekretninu je, posebno ako se uzme u obzir da se radi o rodnoj kući Adolfa Hitlera, vredna 1,5 miliona evra“, stoji u presudi, a prenosi dnevnik Salcburger Nahrihten.

Advokat 68-godišnje bivše vlasnice je izjavio kako je njegova klijentkinja osetila „vidno olakšanje“ zbog presude suda u Rimu u Inkrajsu. On je dodao i kako pravna zavrzlama oko Hitlerove rodne kuće „još nije okončana“.

Austrijski ustavni sud 2017. godine odlučio je da je oduzimanje ovog spornog objekta u skladu s ustavom jer da se radi o „objektu od posebnog interesa„.

Vlasnica je uložila žalbu pred Evropskim sudom za ljudska prava zbog nacionalizacije imovine, a o ovoj žalbi još nije odlučeno, prenosi hrvatska agencija HINA.