Vlada usvojila predlog promene Ustava

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici predlog za promenu Ustava Republike Srbije u delu koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva, kao i Akcioni plan za sprovođenje strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period 2020 – 2025. godine.

Predlogom za promenu Ustava u delu koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva, Vlada Srbije i Ministarstvo pravde potvrdili su opredeljenost u sprovođenju reformskih procesa i ispunjavanju aktivnosti iz revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23, saopšteno je iz Vlade.

Predlog se odnosi na promene odredbe člana 4. Ustava i odredbe koje se odnose na sudove i javna tužilaštva (članovi 142 – 165).

Shodno tome, menjaju se i odredbe člana 99. – Nadležnost Narodne skupštine, člana 105. – Način odlučivanja u Narodnoj skupštini i člana 172. – Izbor i imenovanje sudija Ustavnog suda.

Promena Ustava u delu pravosuđa neophodan je korak u daljem osnaživanju vladavine prava i daljem usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama i standardima.

Usvojen Akcioni plan za sprovođenje strategije razvoja sistema javnog informisanja

Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan za sprovođenje strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period 2020 – 2025. godine, u periodu 2020 – 2022. godine.

Strategijom je predviđeno donošenje dva akciona plana radi ostvarivanja predviđenih aktivnosti – za prvi akcioni plan predviđeno je da se donese za period od 2020. do 2022. godine, a za drugi za period od 2023. do 2025. godine.

Nakon isteka perioda važenja prvog trogodišnjeg akcionog plana biće izrađen izveštaj o rezultatima njegovog sprovođenja i realizaciji aktivnosti predviđenih planom.

Primenom Akcionog plana, implementacijom Medijske strategije, kao i izradom seta novih medijskih zakona rukovodiće Ministarstvo kulture i informisanja.

Cilj strategije je unapređenje sistema javnog informisanja koji garantuje slobodu izražavanja, slobodu medija, bezbednost novinara, medijski pluralizam, razvijeno medijsko tržište i osnaženu medijsku profesiju.

Usvojen Zaključak o uspostavljanju privremenog projekta – Kartica pogodnosti „Za naše heroje“

Članovi vlade usvojili su Zaključak o uspostavljanju privremenog projekta – Kartica pogodnosti „Za naše heroje“ za zaposlene, radno angažovane i volontere u kovid sistemu, kojima su omogućene odgovarajuće olakšice zbog otežanih uslova života i rada tokom pandemije.

Uvođenjem ove kartice biće moguće ostvariti pogodnosti prilikom plaćanja roba i usluga kod privrednih društava, pravnih lica, preduzetnika, ustanova i partnerskih kompanija sa kojima će biti potpisan protokol o saradnji.

Pored toga, nosioci kartice imaće i prednost pri ostvarivanju prava i dobijanju usluga u državnim institucijama, javnim preduzećima, lokalnim samoupravama i ustanovama socijalne zaštite.

Kartica će biti personalizovana i moći će da se koriste na celoj teritoriji Srbije, bez obzira na mesto prebivališta korisnika.

Program podrške „Za naše heroje“ realizuje se u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Mere i aktivnosti vezane za karticu pogodnosti „Za naše heroje“ biće privremenog karaktera, odnosno oročene su trajanjem pandemije koronavirusa.

Vlada Srbije pozvala je sve zainteresovane da se kao partneri uključe u program „Za naše heroje“, svako u okviru svojih mogućnosti.