Visoki Dečani na listi sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi

Visoki Dečani, Foto: Wiki

Manastir Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji Visoki Dečani svrstan je na listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi za 2021. godinu, koju je sastavila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa Nostra.

– Izgrađen u prvoj polovini 14. veka, ovaj srpski pravoslavni hrišćanski manastir jedan je od najvažnijih srednjovekovnih verskih spomenika u Evropi. Manastirski kompleks okružen je divnom šumom koja čini deo kulturnog pejzaža koji je neodvojiv od svog neprocenjivo vrednog kulturnog nasleđa – navedeno je na sajtu Evropa Nostre.
Istaknuto je da se manastir od 2006. godine nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti, da je pod zaštitom mirovnih trupa KFOR-a, ali da se i dalje suočava sa pretnjama zbog nerešenih pravnih i institucionalnih pitanja.
Lista sedam najugroženijih lokaliteta objavljena je na video-konferenciji, a cilj sastavljanja ovakve liste je da se alarmira javnost zbog ozbiljnih pretnji sa kojima se suočavaju navedene lokacije.
Osim Visokih Dečana na listi su se našle i austrijska Ahenze železnica stara 133 godine, istorijsko groblje Mirogoj u Hrvatskoj, pet grčkih ostrva na jugu Egejskog mora, renesansni vrt Đusti u Veroni, zgrada Centralne pošte u Skoplju i crkva u steni San Huan u Kantabriji u Španiji.
Izabranih sedam lokacija ispunjavaju uslove za grant Evropske investicione banke do 10.000 EUR koje će im dodeliti kako bi im pomogla u sprovođenju dogovorenih aktivnosti koje će doprineti spasavanju ugrožene lokacije.
 
„Naša prošlost, sadašnjost i budućnost“
Izvršni potpredsednik Evropa Nostre Gaj Klaus istakao je da su mesta na listi važno svedočenje zajedničke prošlosti.
– Od izvanrednog srednjovekovnog manastira do izuzetnog renesansnog vrta, od industrijskih i modernih građevina do kultnih pejzaža, ova mesta su važno svedocenje naše zajedničke prošlosti, sećanja i identiteta – rekao je Klaus.
Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel izjavila je povodom objavljivanja liste da je kulturno nasleđe Evrope „naša prošlost, sadašnjost i budućnost“.
– Ono zaslužuje našu najveću pažnju i zaštitu. Kroz sedam najugroženijih programa stavljamo u centar pažnje evropsko nasleđe, podižući svest i otvarajući put za održivu budućnost odabranih lokacija – rekla je Gabrijel.
Listu od sedam najugroženijih lokaliteta za 2021. godinu sačinio je Odbor Evropa Nostre od 12 predloga koji su ušli u uži izbor međunarodnih stručnjaka, a selekcija je izvršena na osnovu izuzetnog značaja nasleđa i kulturne vrednosti svake od lokacija, kao i na osnovu procene opasnosti sa kojom su suočene.
Iguman Sava Janjić: Kulturno nasleđe namenjeno tome da nas poveže
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić rekao je da se nada da će to što se manastir našao na listi sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi organizacije Evropa Nostra doprineti zaštiti srpskog nasleđa na Kosovu i Metohiji.
– Duboko sam uveren da će to značajno doprineti zaštiti našeg osetljivog nasleđa na Kosovu i podići svest da je kulturno nasleđe namenjeno tome da nas više poveže nego razdvoji – napisao je Janjić na Twitteru.
Ističe da je evropsko kulturno nasleđe mozaik različitih kulturnih nasleđa sa njihovim različitim identitetima i istorijom.
– To zajedno čini mozaik našeg zajedničkog blaga i čini ga toliko vrednim i važnim za sve nas, bez obzira na našu lokalnu tradiciju. To znači Evropa – napisao je Janjić.