Više od 10 TONA uginule ribe u Velikom bačkom kanalu

Najveće zagađenje Velikog bačkog kanala u proteklih deset godina, ostavilo je za posledicu više od deset tona uginule ribe od Srbobrana do Bečeja.

U Vodama Vojvodine kažu za N1 da su situaciju uspeli da poprave upumpavanjem sveže vode iz Dunava, a kao glavnog krivca označavaju Šećeranu iz Crvenke. U toj kompaniji optužbe odbacuju, ali izostavljaju da spomenu havariju koju su u fabrici imali neposredno pre nego što je uočen pomor ribe.

Tone i tone uginule ribe na kanalu. Ekološka kataklizma, tako ovu situaciju opisuju radnici, dok u Bečeju danima sakupljaju ribu koju šalju na spaljivanje.

Da je u pitanju najveće zagađenje u protekloj deceniji, ocenjuju u „Vodama Vojvodine“. Nivo kiseonika u kanalu podigli su upumpavanjem vode iz Dunava, ali šta dalje – ne znaju.

Ne znam da li tamo postoji ijedan živi stvor koji je preživeo ovu zagađivačku kataklizmu„, rekao je Slavko Vrndžić, direktor JVP „Vode Vojvodine“, prenosi N1.

Ukupno 18 zagađivača postoji na Velikom bačkom kanalu.

Inspekcija je do sada jedino Šećerani u Crvenki naložila da prestane sa ispuštanjem otpadnih voda.

Naravno da je on uzrokovao jednu hazardnu situaciju po putanju kvaliteta vode u kanalu i doveo do toga da se desio taj pomor, međutim evo od nedelje imamo novu situaciju da postoje i novi izlivi, da je inspekcija bila na terenu, da je uočila te izlive i da se radi o Vitalovim izlivima„, kazao je Vrndžić.

A jesu li uradili analize gde se to dokazuje?“, kaže Irena Stojanović, izvršna direktorka Šećerane Crvenka. To pitanje postavljaju u Crvenki, odbacujući optužbe.

Pomor se desio 30 kilometara udaljeno od Crvenke, a od Crvenke do Srbobrana nijedna riba nije uginula. Ne mogu da povežem Šećeranu Crvenka sa tim, s obzirom na to da nije jedina, ima 18 kompanija koje ispuštaju vodu„, dodaje Stojković.

Detaljnije na sajtu N1.

Autor: N1