Više neće biti samo ostataka ARAČE – Bazilika se obnavlja, procena oko 5,5 miliona evra

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA - Gstamenko
Oglas

Mađarska ulaže 5,5 mil EUR u obnovu bazilike iz 12. veka kod Novog Bečeja

Vlada Mađarske je spremna da uloži 5,5 mil EUR zaštitne i istraživačke radove na lokalitetu Arača, u blizini Novog Bečeja, na kojem se nalaze zidine nekadašnje monumentalne crkve. Ovo je na nedavnom sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić saopštio predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

Pastor je naglasio da je mađarska vlada spremna da, posredstvom Nacionalnog saveta mađarske manjine uloži 5,5 mil EUR, a da se od srpske strane očekuje da izgradi pristupnu saobraćajnicu do Arače, jer se sada tamo nalazi atarski put, kao i da obezbedi električnu energiju, vodu, internet i telefonsku liniju. To je neophodno kako bi na ovom mestu bio formiran i vizitorski centar za istraživače i turiste, koji bi takođe trebalo da izgradi Srbija. Prema rečima Pastora, sve to podrazumeva potpisivanje sporazuma između Srbije i Mađarske, ali njegovi osnovni elementi još nisu dogovoreni.

– Mesecima radimo na tome da se definišu osnovni elementi sporazuma, kako bi mogli da započnu radovi. Obnova crkve u Arači je složen posao sa ukupnim ulaganjima većim od 10 mil EUR. Zajedničkim poduhvatom bili bi stvoreni uslovi da ovaj lokalitet postane turistička atrakcija, ali sam naišao na uzdržanu reakciju i imam utisak da ću još nekoliko puta morati da govorim o tome – poručio je Pastor.

Ceo ovaj lokalitet nije dovoljno istražen. Srednjovekovna crkva Arača je spomenik kulture od izuzetnog značaja. Nalazi se u ataru između Novog Bečeja i Novog Miloševa. U istorijskim izvorima ne postoje podaci koji pouzdano utvrđuju vreme njenog nastanka, a od početka 18. veka, po odlasku Turaka iz Banata, ostala je u ruševinama.

(Foto: YouTube/screenshot/ Bosko Dimitrijevic)

– Osnova ove impozantne crkve, kao i prostorni raspored, karakteristični su za franjevačke crkve u prelaznoj varijanti romanogotičkog stila. Oni upućuju na mogućnost da je građena krajem 12. ili početkom 13. veka. O monumentalnim pretenzijama graditelja svedoče korišćeni materijali, kao što su tesani kamen, mermer, tesanik i opeka – objašnjavaju u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu i napominju da je bogat arhitektonski ukras na fasadama sačuvan tek u fragmentima.

Prilikom iskopavanja 1879. godine u Arači je otkrivena nadgrobna ploča sa predstavom svetitelja i donatora, ukrašena tročlanom prepletnom trakom, za koju se veruje da potiče iz 12. veka. Novija arheološka istraživanja potvrđuju da su uz crkvu sa severne strane postojali konaci i mnogobrojni grobovi.

(eKapija.com/Dnevnik.rs)

Previous articleHapšenje zbog krađe automobila u Novom Sadu
Next articleEPS da vrati građanima novac koji im je 7 godina nezakonito naplaćivao – NOVOSAĐANSKA DOBILA EPS NA SUDU