VIRUS KORONA ŠIRIMO I DO MESEC DANA NAKON OZDRAVLJENJA?!

Printscreen
Prema istraživanju kineskih naučnika, i oni koji su ozdravili od korona virusa mogu ga širiti još mesec, mesec i po dana od ozdravljenja. Imunolog Janković kaže da je ovo poznato još iz prvih radova Narodne Republike Kine, ali da je na sreću reč o izuzecima.

– Baš zato što je reč o izuzetku, nije uticalo na utvrđivanje trajanja samoizolacije. Stoga pod opšte mere potpada da, i onaj ko je preležao korona virus, uvek mora da se štiti. Ne znamo koliko dugo imuntet traje i zato osobu koja je preležala Kovid-19 ne treba smatrati apsolutno bezbednom u smislu nemogućnosti da se opet zarazi ili da zaostane virus u organizmu – kaže Janković.

Još jednom potvrđuje da se virus može detektovati kod nekih osoba i nekoliko nedelja nakon ozdravljenja, a ovo zavisi od jačine imuniteta i drugih brojnih faktora, prenose Novosti.

Pandemija, kako kaže, neće prestati sama od sebe i ne možemo se oslanjati na prirodni proces.

– Misliti da će sve proći samo i prepustiti se znači žrtvovati ogroman broj života, što je etički potpuno neprihvatljivo. Zato nema alternative sprovođenju svega što nam je na raspolaganju, odnosno mera, kako bi se smanjio broj osoba koje će se zaraziti, samim tim i onih koje će teže oboleti ili umreti – kaže imunolog.

Ističe da se ni od koga ne traži da prestane da živi, već da u život unese svest da se nalazimo u trenutku jedne od opasnijih pandemije ikad koja je zadesila čovečanstvo i usred situacije koja je za sve nas nova.