Veliko suđenje dilerima iz Srbije u Beču

marihuana
Foto: Ilustracija/ Profimedia
U Beču se pred Pokrajinskim sudom vrši suđenje 21 državljaninu Srbije zbog uzgajanja 500 kilograma marihuane.

Njihova odbrana odbacuje ove tvrdnje, a prema rečima jednog od njihovih advokata Slaviše Žeželja, sudi im se bez pravih dokaza. Naime, on je izjavio da su to samo procene uz jednog glavnog svedoka koji se u više navrata upleo u sopstvene izjave. Na ovaj način, tvrdi on, želi da se pošalje poruka kriminalcima iz Srbije da ne dolaze u Austriju da se bave narkoticima.

Kako prenose mediji, tužilaštvo tereti srpske državljane da su od 2016. godine u Beču i Donjoj Austriji imali 11 plantaža kanabisa, da su uzgajali više od pola tone marihuane, te da su tu drogu stavili u promet na istoku Austrije.

Tužilaštvo polazi od toga da je reč o kriminalnoj bandi, a da se njihove „glave“ nalaze u Srbiji.

U trag osumničenim Srbima policija je došla na osnovu informacija dobijenih od kolega iz Srbije.

Prisluškivanje, hapšenje

Kriminalistička služba Austrije je duže vreme osmatrala i prisluškivala osumnjičene, a nakon toga je dobijen nalog za pretres stanova, na osnovu kojih je pokrenuta i akcija hapšenja 25. maja prošle godine.

Tužilaštvo vodi jednog 32-godišnjeg državljanina Srbije kao navodnog vođu bande koji je, prema optužnici, održavao kontakte sa šefovima u Srbiji i kontrolisao plantaže.

U njegovom stanu policija je pronašla 13.600 evra u gotovini, kao i sat marke „Roleks“.

Poznati bečki advokat Slaviša Žeželj, koji je ekspert za krivično pravo, u ovom procesu brani čak pet osumnjičenih lica, među kojima i dve žene.

On ističe da obe žene ne mogu biti kažnjene, jer nisu imale nikakve veze sa plantažama.