VEĆINA NE ZNA NIŠTA O OVOME – Šta se dešava kada zapalite cigaretu?

cigarete i duvanski dim
Foto: homesweetkaryn.com
Oglas

Tokom sagorevanja cigarete oslobađaju se nikotin i komponente koje formiraju ukus duvana, ali to nije sve. Najobičnije sagorevanje cigarete oslobađa čak 8000 različitih supstanci. Mnoge od njih su veoma opasne.

U duvanskom dimu ima oko jedan odsto opasnih toksina. Ta količina je sasvim dovoljna da dugoročno ošteti zdravlje pušača. Za neke od ovih sastojaka duvanskog dima, kao što su benzo(a)piren, specifični duvanski nitrozamini i benzen, u više puta ponovljenim istraživanjima je utvrđeno da su uzrok ili potencijalno mogu da doprinesu razvoju raka pluća ili kardiovaskularnih bolesti. U odnosu na njih, sam nikotin deluje sasvim bezazleno.

Sve ove dodatne supstance nastale gorenjem su zapravo razlog zašto se pušenje danas smatra najopasnijim uzrokom smrti koji se može izbeći.

Uprkos svim ovim podacima o štetnosi broj pušača se ne smanjuje. Analiza Svetske zdravstvene organizacije iznosi pretpostavku da bi do 2025. godine moglo da bude milijardu pušača na svetu.

U duvanu, koji je od davnina bio i socijalna alatka, ali i lični ritual, ljudi uživaju već 7000 godina.

Sagorevanje dunava na način koji poznajemo nova je navika. Cigarete, kao listovi duvana umotani u papir, postaju popularne tek sredinom 19. veka, da bi tokom 20. veka postale globalno prisutne.

cigarete i dim
Foto: verywellmind.com
Šta se događa dok cigareta gori?

Temperatura njenog užarenog vrha dostiže 900 stepeni Celzijusovih što omogućuje da se oslobodi nikotin, ali uzrokuje i druge hemijske reakcije koje oslobađaju pomenutih 8000 različitih supstanci. Među sastojcima duvanskog dima tako se nalaze i arsenik, benzen, ugljen-monoksid, teški metali, nitrozamini i cijanovodonična kiselina.

S obzirom da se broj pušača ne smanjuje stvaraju se nova tehnološka rešenja kojima se opasnost od pušenja pokušava otkloniti. Jedan način je da se u potpunosti isključi sagorevanje –  što je osnovna ideja elektronskih cigareta.

Drugi način je da se prosto snizi temepratura na kojoj cigareta gori, odnosno da se sagorevanje zameni zagrevanjem. Naime, na nižim temperaturama, ispod 350 stepeni Celzijusovih iz cigarete se i dalje se oslobađaju ukus i nikotin, ali se broj štetnih nusproizvoda pušenja drastično smanjuje (za 90 do 95 odsto). Na ovoj temperaturi nema sagorevanja, već se duvan samo zagreva.

Previous articleZastrašujuća smrt starca u Somboru
Next articleMilutin Jeličić Jutka uslovno osuđen na OSAM MESECI!