Većina građana ne bi prihvatilo izvinjenje NATO

B92 MUP. Foto: Tanjug / Jaroslav Pap
Beograd, 24. marta 2018. - Bomabardovanje ygrade MUP-a u Beogradu. Na danasnji dan navrsava se 19 godina od NATO vazdusnih napada na Srbiju, odnosno SRJ, a drzavna ceremonija Dana secanja, koju ce predvoditi predsednik Aleksandar Vucic, bice uprilicena u Aleksincu. FOTO TANJUG/ ARHIVA/ VLADIMIR DIMITRIJEVIC/ bk

Saradnju Srbije i NATO podržava trećina građana, ali se članstvu naše zemlje u tom vojnom savezu protivi 79 odsto građana, a 64 odsto ne bi prihvatilo izvinjenje Alijanse zbog agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.

To je pokazalo nedavno istraživanje javnog mnjenja o odnosima Srbije i NATO Instituta za evropske poslove, čije teme su bile podrška članstvu Srbije u NATO, razlozi bombardovanja i prihvatanje izvinjenja, kao i ocena i korist saradnje Srbije i NATO.

Prema mišljenju najvećeg broja građana, razlozi bombardovanja Srbije odnose se na vojne, političke i ekonomske interese SAD-a i Zapada, iako je, kako se navodi, do 2018. godine, glavni uzrok, po mišljenju ispitanika, bila politika Slobodana Miloševića.

Резултат слика за bombardovanje
FOTO:Insajder SRDJAN ILIC: NATO bombardovanje SRJ

Članstvo Srbije u NATO podržava tek 10 odsto ispitanika, ali je za saradnju 31 odsto ispitanika – u nešto većem procentu muškarci i ispitanici iz Vojvodine i Beograda, dok 61 odsto ne podržava – nešto više žene i ispitanici iz centralne Srbije, dok 8 odsto ne zna da odgovori.

Među ispitanima, 32 odsto se izjasnilo da zna da Srbija od 2015. ima najviši status zemlje partnera NATO i da je imala 109 zajedničkih vojnih vežbi sa NATO i zemljama članicama NATO u poslednjih sedam godina.

Intenzivnu saradnju Srbije sa NATO u poslednjih sedam godina skoro polovina ispitanika – 49 procenata, ocenjuje negativno i to su u nešto većem procentu muškarci, kao i ispitanici sa završenom osnovnom školom.

Manje od trećine, 29 odsto ispitanih ovu saradnju procenjuje kao pozitivnu, a 22 odsto ne zna da odgovori na to pitanje.

Pomirenje?!

Takođe, mala je razlika između onih koji smatraju da je, nakon 20 godina od bombardovanja, vreme da dođe do pomirenja – 43 odsto smatra da je vreme da do pomirenja dođe, a 46 odsto da nije, dok 11 odsto ne zna da odgovori na ovo pitanje.

Izvinjenje NATO-a zbog bombardovanja prihvatilo bi 30 odsto građana, šest odsto ne zna, dok je 64 procenata onih koji ne bi prihvatili izvinjenje, i među njima je više žena, stanovnika Zapadne Srbije i Šumadije, dok sa porastom godina starosti raste broj ispitanika koji ne bi prihvatili izvinjenje zbog bombardovanja. 

Izvor: Tanjug