Večeras se završava „Srem folk fest“

srem folk fest
Foto: sremfolkfest.org.rs
Oglas

Mitrovački 18. tradicionalni, međunarodni festival folklora „Srem Folk Fest“ bliži se kraju. Folklorni ansambli iz različitih krajeva sveta su tokom tri dana predstavili svoju tradiciju, kulturu i kulturno nasleđe u kojima je uživalo preko 10.000 posetilaca. Festival se završava vecerašnjim koncertom taburaškog orkestra, pod nazivom „Od begeša do prima“. Organizatori su istakli da su veoma zadovoljni ovogodišnjim festivalom, naročito jer dobijaju samo reči hvale, ne samo od publike, nego i od učesnika.

Poslednje veče folklora su zatvorili domaćin festivala ansambl „Branko Radičević“, kao i gosti iz BIH, Slovenije, Bugarske, Hrvatske i Meksika. Kao i ranijih večeri, svečanost je započeta defileom učesnika, koji je svakog dana bio sve posećeniji i uzbudljiviji, jer je i publika zaigrala. Oduševljenje ne manjka ni na zatvaranju, jer su svi puni utisaka sa ovogodišnjeg festivala.

„Srem Folk Fest“ od 2015. godine deluje u okviru Međunarodne federacije folklornih festivala „CIOFF“-svetske međunarodne insitucije, koja očekuje vrhunske standarde u organizaciji folklornih manifestacija, a od 2019.godine festival deluje pod pokroviteljstvom Nacionalne komisije za saradnju UNESCO-m. Ansambli na otvorenoj sceni, u ambijentu rimskog grada, izvode program u trajanju od deset do trideset minuta prema predviđenom rasporedu. Većini učesnika je ovo bio prvi dolazak u Srbiju i prvi nastup na festivalu.

Cilj festivala je, kako navode organizatori, negovanje i promovisanje narodne igre, pesme, muzike i nošnje svih naroda sveta. Festival omogućava da se i gostujući ansambli upoznaju sa lokalnom kulturom i tradicijom grada domaćina i njegove okoline. Organizatori su zadovoljni ovogodišnjim festivalom, jer su im i od publike i učesnika pristigli samo pozitivni komentari.

Večeras se, tradicionalno, održava koncert tamburaških orkestara koji su pratili folklore,pod nazivom „Od begeša do prima“, čime se stavlja tačka na ovogodišnju tradicionalnu, folklornu manifestaciju. Na kraju možemo zaključiti da je originalnost, odnosno jednistvenost na neki način presudna za opstanak jednog festivala. Potrebno je iz godine u godinu promeniti po neku sitnicu koja bi doprinela kvalitetu, poslušati kritike, ali i ostati dosledan, jer lična etstetika je ono što čini ovaj festival. Da nije tako, on ne bi opstao ovoliko dugo.

android aplikacija
Previous articleKoridor 10 i ove sezone najbezbedniji evropski put
Next articleBrnabić: Nema izlaska iz vlade dok ne bude dogovora