Vazduh i dalje jako zagađen – Najugroženiji su Beograd, Subotica, Novi Sad

Image by Götz Friedrich from Pixabay

U Subotici, Beočinu, delu Novog Sada, na Novom Beogradu, u beogradskoj opštini Stari grad i delovima Pančeva vazduh je jako zagađen, pokazuju informacije Agencije za zaštitu životne sredine. To je oznaka za najveći, peti stepen zagađenja koje meri ta agencija.

U gradovima koji su „jako zagađeni“, visoka je koncentracija čestica PM-10. Ovom česticom „zagađen“ je vazduh u Kosjeriću, Valjevu, Boru (Gradski park) i delovima Niša.

Zbog vrednosti azot-dioksida u vazduhu, „zagađeno“ je Užice, dok je visoka vrednost sumpor-dioksida u Boru (Brezonik) takođe na nivou „zagađen“.

„Dobar“ vazduh udišu stanovnici Kopaonika i Kraljeva, a vazduh „odličnog“ kvaliteta je u Čačku, Šapcu, Kragujevcu, Zaječaru, izveštava RTS.


Spekulacije postoje da gori Vinča

„Mi smo jutros pokušali da uđemo na deponiju Vinča nisu nam dozvolili, ali smo u razgovoru sa radnicima na deponiji došli do saznanja da deponija ponovo gori. Nivo zagađenja u svim okolnim mestima je jako visok, dakle višestruko je uvećan broj PM čestica, koje su direktno odgovorne za respiratorne infekcije i direktno ugrožavaju zdravlje građana„, kaže Vladimir Radojičić iz Ne davimo Beograd.

Ono što ni merenja ni kamere nisu zabeležile je jak miris dima koji se širi oko deponije. Kaže se gde ima dima ima vatre, ali da ne bismo donosili preuranjene zaključke o tome šta se unutra dešava i koliko to dugo traje, sačekaćemo odgovore na pitanja koja smo uputili Gradu Beogradu i javnom preduzeću Gradska čistoća.

Resorni ministar konstatuje da požari na deponijama nisu retkost i da će sve ubrzo biti pod kontrolom – sa druge strane, gradske službe uveravaju da opasnosti ni nema.

„Na deponiji Vinča nema otvorenog požara pa samim tim ni opasnosti po ljudsku i životnu sredinu kao i kvalitet života naših sugrađana, utvrdile su stručne ekipe JKP „Gradska čistoća“, Sekeretarijata za inspeksijcke poslove, kao i sektora za vanredne situacije koje su od petka na terenu„, navodi Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima.