(Uživo) Haos ispred predsedništva, demonstranti probili ogradu…

SHARE
Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Demonstranti napravili „živi“ obruč oko Predsedništva, ne daju Vučiću da izađe; Predsednik poručio: Imam čist obraz, ne plašim se

vojvodinainfo

Demonstranti koji su na poziv lidera „Dveri“ Boška Obradovića došli danas u podne ispred Predsedništva Srbije, za vreme dok se predsednik Srbije Aleksandar Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare obraćao narodu, probili su ogradu koju je policija postavila ispred zgrade i došli do samih vrata gde se nalazi još jedan kordon policije.

U više navrata došlo je do gurkanja i okršaja demonstranata i policije, kao i nereda u centru grada. Sve ulice koje okružuju zgradu Predsedništva Srbije su zatvorene. Jake policijske snage čuvaju sve ulaze u zgradu. Demonstranti su, držeći se za ruke, napravili obruč oko zgrade Predsedništva.

Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Borko Stefanović, jedan od lidera opozicije, rekao je okupljenim novinarima „da su svi ulazi i izlazi u Predsedništvo blokirani“.

Samo pola sata nakon početka protesta ispred Predsedništva Srbije, za vreme vandredne konferencije Aleksandra Vučića, demonstranti su probiju ogradu, koju je policija postavila ispred zgrade i došli su do samih vrata.
Probijena ograda

Tokom obraćanja Vučića, sa kamiona koji se tradicionalno nalazi na početku kolone tokom protesta „1 od 5 miliona“ sa razglasa je pušteno obraćanje predsednika.

Demonstranti se nalaze u svim ulicama koje okružuju zgradu Predsedništva Srbije, a tu su i jake policijske snage. Okupljeni pevaju himnu „Bože pravde“, uzvikuju „ostavka“. Tokom demonstracija dva crna automobila su napustila zgradu predsedništva, a okupljeni su ih polivali vodom.

 

14:22 – OPOZICIJA: VUČIĆ POKUŠAVA DA IZAĐE PODZEMNIM PROLAZOM

Predstavnici opozicije kažu sa govornice da Vučić pokušava da izađe iz Predsedništva podzemnim prolazom. Takođe, direktor policije, naredio je da pripadnici MUP reaguju, ali su oni odbili.
 

14:07 – VUK I BOŠKO PRIČAJU SA GRAĐANIMA

Ispred glavnog ulaza u Predsedništvo Vuk Jeremić i Boško Obradović razgovaraju sa okupljenim demonstrantima. Jeremić je u govoru rekao da je policija dobila naređenje da skloni ljude, ali da to nije uradila. Takođe, naglasio je da je 17.mart dan tuge za Srbe, ali da ih je Vučić naterao na ovo.
 

14:05 – VUČIĆ: IMAM ČIST OBRAZ, NE PLAŠIM SE DEMONSTRANATA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas da ima čistu savest i obraz za razliku od predstavnika SzS i da se zato ne plaši demostranata, koji su pokušali da uđu u Predsedništvo Srbije.

„Ja nisam ništa ukrao i opljačkao i kada neko ima čistu savest i obraz, onda sme da ih čeka koliko god da ih je i da ih se ni malo ne plaši“, naglasio je Vučić.

On je rekao i da su demonstranti probili sve ograde, iako imaju neprijavljen skup, i da ih je ukupno 1.023.

Izvor: Blic.rs i Novosti.rs
vojvodinainfo