Uzimanje ovih vitamina povećava rizik od raka pluća!

tablete
Image by HeungSoon from Pixabay
Oglas

Unošenjem velikih doza vitamina B6 i B12 povećava se rizik od raka pluća, piše „Ekpres“, pozivajući se na istraživanje naučnika sa Univerziteta Ohajo.

Tokom istraživanja, stručnjaci su anketirali više od 77.000 ljudi – ispitivali su koliko često unose te vitamine. Takođe je uzeta u obzir doza unetih supstanci i uobičajeni režim ishrane u prethodnih deset godina. Šest godina kasnije, eksperti su proverili zdravlje učesnika istraživanja kako bi ispitali potencijalne znake raka pluća.

Nakon testiranja mnogih pokazatelja koji utiču na rizik od raka, naučnici su otkrili 30 odsto povećan rizik od razvoja raka pluća koji je povezan sa uzimanjem vitamina B12 (koji se uzima kao zasebni dodatak) i 40 odsto povećan rizik kod onih koji su unosili vitamin B6.

Unošenje tih supstanci odvojeno od kompleksa vitamina u velikim dozama pokazalo se posebno opasnim za muškarce.

„Kod muškaraca koji su uzimali više od 55 mikrograma vitamina B12 dnevno rizik od raka pluća bio je 98 odsto veći u poređenju sa muškarcima koji nisu uzimali vitamine grupe B. Među onima koji su u početnoj fazi istraživanja pušili i unosili veliku količinu vitamina B, verovatnoća razvoja raka pluća bila je tri do četiri puta veća“, izjavio je glavni autor istraživanja Teodor Braski.

On je primetio da se vitamin B6 obično prodaje u tabletama od 100 miligrama, a B12 u tabletama od 500-3000 mikrograma, dok je preporučeni dnevni unos za prvi vitamin dva miligrama, a za drugi 2,4 mikrograma.

U materijalu se takođe navodi preporuka Svetskog fonda za istraživanje raka da zadovolji prehrambene potrebe samo režimom ishrane. Kako se precizira, hrana bogata vitaminima B6 i B12 je riba, crveno meso i živina.

(Sputnjik)

Sredstvo od 100 dinara najbolje čisti kuhinju!

android aplikacija
Previous articleNajnovija vest: Izbori u Srbiji 3. aprila
Next articleVELIKA POLICIJSKA AKCIJA U BAČKOJ! – Preko 358 ilegalnih migranta uhvaćeno u akciji!