Uz ove savete lako ćete odabrati luster za vašu dnevnu sobu

Image by Michelle Raponi from Pixabay
Oglas

Većina nas prati uobičajna pravila kada je rasveta u pitanju, često i bez previše razmišljanja. Kad je u pitanju izbor lustera držimo se klasike i minimalizma, jer dok dođemo do rasvete u fazi renoviranja i useljavnja više nemamo snage za velike dizajn eksperimente.

Ipak, to nije razlog da uz funkcionalnost dodate i još ponešto. Evo saveta zahvajujući kojima možete da pronađete savršen luster – baš za vaš prostor.

Eksperimentišite sa stilom uređenja

Luster je zapravo idealan detalj da malo začinite stvari. Primera radi, ako ste enterijer uredili u tradicionalnom maniru, možete dodati luster modernog dizajna, ili obrnuto. Neka vam neočekivano bude lajtmotiv, eklektika je često dobitna kombinacija, zbog čega će vaš prostor dobiti karakter i postati samo vaš.

Razmislite o balansu

Veliki luster u dnevnoj sobi ponekad može da djeluje preteško i preupadljivo. Pre nego što se odlučite za rasvetno telo, razmislite o materijalima i teksturama koji preovladavaju u sobi. Tekstil, papir, pa čak i staklo uvek mogu da budu dobro rešenje, ako vam je potrebno da rasteretite prostor. Ako je soba pretrpana, razmislite o nekom delikatnijem lusteru.

Visina je bitna

Na sličan način kao što bez razmišanja postavljamo luster iznad trpezarijskog stola, učinićemo to i sa stočićima u dnevnoj sobi. To je dobra pozicija, kako biste naglasili sobu i dekoraciju, ali vodite računa da luster ili više njih ne smeta gostima da se vide preko prostorije, ili još gore da udaraju glavom kad se približe stočiću.

Centrirajte

Ukoliko luster postavite na sam centar plafona u prostoriji, to će vam kasnije dati više opcija da aranžirate zonu za sedenje po želji, jer će centralna pozicija lustera služiti kao „sidro“, pa nameštaj ne mora biti poravnan. Naravno, razmišljajte da li ćete tuda prolaziti, u tom slučaju odlučite se za kraći kabl.

Plus jedan

Ako imate visoke plafone, ili je reč o većoj sobi, obavezno razmislite o kombinaciji nekoliko lustera. Rasporedite ih sa dovoljnim razmakom i uživajte u svetlosnom efektu koji ćete postići time.

Kombinujte

Ukoliko su vaša dnevna soba, trpezarija i kuhinja deo istog otvorenog prostora, vrlo verovatno ćete poželeti da uklopite sva rasvetna tela, ili čak da koristite iste lustere, ili bar one iz iste kolekcije. Ipak, u savremenim domovima bitno je da su svetla dobro pozicionirana, manje je bitno da je reč o sličnim komadima.

Teško je pogoditi pravi miks, ali, ako dobro razmislite o tome, to je moguće. Odabertite jedan element (tekstura, oblik, linije, ili tip abažura) i ponovite na svakom mestu gde kačite luster kako biste postigli balans. Isprobavajte dok ne dobijete dobitnu kombinaciju.

 

 

(ekapija.com)

Previous articleOvi trikovi će vam olakšati kupovinu odela
Next articleAko vam je dete u izolaciji, kako da OPRAVDATE ODSUSTVO SA POSLA?