Uvredljive poruke Srbima u Herceg Novom

SHARE
zagreb
Ilustracija
Na Vojvodića molu u Đenovićima u Crnoj Gori nepoznata lica crvenim sprejom su ispisala pogrdne reči „J… Srbe stoko“, zbog čega su reagovali meštani i lokalne vlasti, a grafiti su uklonjeni.
Meštani i turisti kažu da se uvredljiva poruka tu nalazila duže vreme, piše Blic.
Natpisi poput ovoga i uopšte oni koji na bilo koji način vređaju nekoga ne odražavaju mišljenje stanovnika i odraz su primitivizma onih koji žele da izazovu pažnju u mestu koje ima slobodarsku tradiciju, u kojem nikada nije bilo primera nacionalnih, rasnih, verskih ili bilo kojih drugih podela, saopšteno je u utorak iz mesne zajednice.
„Opština Herceg Novi najoštrije osuđuje počinioce koji su ispisali uvredljivi grafit u Đenovićima“, navodi se u saopštenju koje su potpisali predsednik hercegnovske opštine Stevan Katić i potpredsednik Skupštine Miloš Konjević, prenele su sinoć podgoričke „Vijesti“.
U saopštenju se ističe i da ovaj sraman, vandalski čin predstavlja udar na tradiciju multukulturalnosti i međusobnog poštovanja, uvredu za sve građane Herceg Novog, među kojima je veliki broj onih srpske nacionalnosti.
„Ovim putem se izvinjavamo svim građanima i gostima našeg grada. Posebno izvinjenje upućujemo pripadnicima srpske nacionalnosti, u ime grada koji je mnogima dom, koji je prva opština nosilac ordena Svetog Save prvog reda i godinama ostaje prepoznat kao jedna od omiljenih destinacija građna Srbije“, navedeno je u saopštenju.
Pogrdni grafit je juče uklonjen.
Autor: Blic
vojvodinainfo