Uvodimo vize: Vučić najavio usklađivanje sa EU

0
124

Drugi trilateralni samit Mađarske, Srbije i Austrije počeo je danas u Beogradu, sastankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Mađarske Viktora Orbana i austrijskog kancelara Karla Nehamera. Vučić je po pitanju rešavanja migrantske krize najavio usklađivanje sa EU i uvođenje viza za još dve zemlje, pored postojećih koje važe za Tunis i Burundi.

Prvi trilateralni samit Mađarske, Austrije i Srbije o ilegalnim migracijama održan je 3. oktobra u Budimpešti, gde je Vučić najavio da će Srbija, što je bio rezultat dogovora trojice lidera, do kraja godine u velikoj meri uskladiti viznu politiku sa EU.

Tada je dogovoreno da sledeći sastanak bude održan na ministarskom nivou u Beogradu, na kome će biti razrađen akcioni plan za saradnju tri zemlje u sprečavanju ilegalnih migracija.

„Danas smo potpisali važan memorandum o razumevanju i uskoro počinjemo sa akcijom, do kraja godine. Govorimo o ilegalnim migrantima, čiji je broj gotovo udvostručen u odnosu na prošlu godinu. Najveći broj dolazi iz Avganistana, Sirije, Burundija… To se odrazilo i na Srbiju, najčešće migranti dolaze iz Severne Makedonijje i Bugarske. Dogovorili smo se da zajednički angažujemo veći broj policajaca na granici sa Severnom Makedonijom. Mi imamo velike probleme na severu zemlje, želimo da odbrambenu granicu pomerimo na jug. Kao što ne želi nijedna druga zemlja, ni mi ne želimo da budemo parking za migrante. Moraćemo da obezbeđujemo i avione za one koji ne mogu da dobiju azil u našoj zemlji, a to puno košta“, rekao je Vučić.

On je kao prvi korak najavio usaglašavanje naše vizne politike sa EU.

„Više nemamo slobodan vizni režim sa Tunisom i Burundijem. Uskoro ćemo sa još dve zemlje morati da imamo drugačij vizni režim, isti kao i u EU. To je stvar koja nije laka, ali je lakša od situacije vezane za ilegalne migracije“, rekao je predsednik Srbije.

© ATA Images

On se zahvalio i Nehameru i Orbanu na podršci Srbiji.

„Mi bismo teško prezimili ovu zimu da nije bilo Viktora Orbana, njegove vlade da možemo da smestimo gas u njihove skladišne kapacitete. Neverovatna je potrošnja struje i gasa u ovako tople dane. Reagovali smo na vreme, pričali o svemu što nas čeka na zimu, pričali smo o izgradnji naftovoda, pričali smo i o evropskom putu Srbije, geopolitičkoj situaciji, mnogo toga sam saznao. Ne znam kako mi se desilo da četiri godine nisam bio u Beču, nadam se da ćemo se videti tamo uskoro na sledećem sastanku“, naveo je Vućić.

„Došli smo do tačke da pojedine države EU nalaze nove vidove saradnje van onoga u EU. Ono što EU trenutno ostvaruje po pitanju zaštite granica nije dovoljno. Ohrabruje što se od poslednjeg našeg susreta mnogo promenilo. Zahvaljujem se predsedniku Srbije što je brige Austrije ozbiljno shvatio, jer smo imali značajan porast migranata iz Indije i Tunisa i što nas nije ostavio na cedilu“, rekao je Nehamer.

„Mađarska se nalazi u specifičnoj situaciji, pod pritiskom sa dve strane. Sa strane Ukrajine gde se vodi rat i sa strane Srbije gde se nalaze migranti. Moram da kažem nekoliko rečenica o onome što se dogodilo juče. Preminuli su građani Poljske, u našem susedstvu je rat, koji nas ne pogađa samo ekonomski. Ako se odvija rat u susednoj zemlji, ni ti nisi bezbedan, eto preminuli su građani Poljske na samom poljskom tlu. Juče je prekinut dovod nafte iz Ukrajine u Mađarsku. Kada si u opasnosti ti i tvoja zemlja, moraš da se trudiš da tu opasnost eliminišeš – to znači da mi želimo mir i da moramo da se posvetimo miru“, rekao je Orban.

Vučić je rekao i da smo počeli da trošimo rezerve gasa, zato što ugovorene količine koje dobijamo na dnevnom nivou nisu dovoljne da pokrijemo potrebe.

„Nas gas danas spasava, da prezimimo. Inače na onovu uglja i obnovljivih izora energije ne bismo mogli da prezimimo. Ja sam inače više pesimista, ali ovo puta želim da kažem ljudima da smo se dobro pripremili“, rekao je Vučić i dodao da i dalje držimo izrazito nisku cenu električne energije i gasa za domaćinstva.

Na pitanje upućeno mađarskom premijeru o tome kada bi Srbija mogla da bude primljena u EU, prvo je odgovorio Vučić.

„Uvek smo zahvalni i čini mi se da se naši mađarski prijatelji bore za Srbiju onoliko koliko bismo se i mi borili. I Austrija podržava integraciju Srbije u EU. Uvek smo imali podršku iz Beča i hvala im na tome“, rekao je Vučić.

Orban je tim povodom rekao:

„Trebalo je juče primiti Srbiju jer bismo danas bili u lakšoj situaciji. Mađarska ne može da prelomi ovo pitanje u EU, ali možemo da stvaramo koaliciju koja će podržavati proširenje. 2024. godine su parlamentarni izbori u EU, a u drugoj polovini Mađarska će predsedavati EU i budite uvereni da ćemo učiniti sve da se taj proces što pre završi“.