Usvojen rebalans budžeta Vojvodine – Za šta će biti iskorišćen dodatni novac?

Pixabay
Oglas

Skupština Vojvodine je na devetoj sednici donela odluku o rebalansu budžeta za 2021. godinu. Drugi po redu rebalans pokrajinskog budžeta za 2021. godinu utvrđen je u iznosu od 81,36 milijardi dinara, što predstavlja povećanje za 3,71 milijardu dinara u odnosu na prethodni budžet.

Kako je navedeno na sajtu Skupšine, rebalans je donet usled ostvarenih većih prihoda od poreza, što je bilo i očekivano. Budžet se povećava iz onog njegovog dela koji predstavlja najveći potencijal, a to su poreski prihodi, i to prihodi od poreza na zarade i od poreza na dobit.

Rebalansom su između ostalog, predviđena izdvajanja za kapitalne projekte pre svega, u oblastima privrede i vodoprivrede, zdravstva, obrazovanja i kulture, razvoja sporta i socijalne i demografske politike i drugih prioriteta, rečeno je u obrazloženju.

Kako precizira Beta, dodatna sredstva obezbeđena rebalansom budžeta biće iskorištena za početak izgradnje novog doma za duševno obolela lica u Čurugu, izgradnju Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu i rekonstrukciju Klinike za očne bolesti u komlpeksu Kliničkog centra Vojvodine.

Rebalansom bi trebalo da bude obezbeđena i prevremena otplata duga AP Vojvodine u iznosu od 900 miliona dinara, 600 miliona dinara za vodoprivredna preduzeća u Vojvodini i 400 miliona za podsticaje malim i srednjim preduzećima.

Poslanici opozicije ocenili su da je budžet potrošački, umesto investicioni i razvojni a Đurađ Jakšić iz Srpske radikalne stranke upozorio je da Uprava za kapitalna ulaganja rebalansom nije dobila nijedan dodatni dinar.

 

(ekapija.com)

Previous articleDogodilo se na današnji dan – 16. septembar
Next articleKoje profesije će biti oslobođene od novog modela fiskalizacije?