Uskoro uredba o OBAVEZNOM NOŠENjU MASKI na radnom mestu, KAZNE drakonske!

Pixabay

Martina Furtula, v. d. direktorke Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad i zapošljavanje kaže za RTS da je Ministarstvo pripremilo predlog uredbe koja se odnosi na sprečavanje rizika izloženosti zaposlenih korona virusu.

Martina Furtula je gostujući u Dnevniku RTS-a rekla kako u Ministarstvu veruju da će na narednoj sednici Vlade ta uredba i biti usvojena, jer smo do sada imali uredbe koje su se odnosile samo na određene delatnosti trgovina, ugostiteljskih objekata i gradilišta.

– Ovom uredbom to proširujemo i na sve ostale poslodavce i na sve druge delatnosti – kazala je Furtula.

Prema njenim rečima, za sve poslodavce i zaposlene biće obavezno da na ulazu u radni prostor izvrše dezinfekciju, da ukoliko je moguće poslodavac oraganizuje poslove tako što će uvesti drugu i treću smenu, da u zatvorenom prostoru ako je nemoguće obezbediti udaljenost između zaposlenih obavezno koriste zaštitne maske.

– Epidemija je još uvek tu. Ovo što Vlada ublažava mere ne znači da trebamo da se opustimo, sve do onog trenutka dok se epidemija ne odjavi – istakla je Furtula.

Ističe da su uredbom propisane kazne.

Za poslodavce je to od 50.000 do 500.000 dinara, a za zaposlene 20.000 dinara. Do sada nismo imali kazne za poslodavce, ali je pokrenuto osam prekršajnih i jedna krivična prijava tokom vanrednog stanja. Nakon usvajanja uredbe i inspekcija će nastaviti da kontroliše primenu mera bezbednosti i zdravlja na radu još jače nego što je to bio slučaj do sada – zaključila je Furtula.

Preminula jedna osoba, još 68 zaraženih u Srbiji

(RTS/Novosti.rs)