Uskoro uklanjanje svih radioaktivnih gromobrana u Novom Sadu

Ilustracija/Pixabay

Novi Sad bi u naredna tri meseca trebalo da ostane bez svih radioaktivnih gromobrana, ─Źak pet godina nakon ┼íto je istekao rok za njihovu demonta┼żu.

Re─Ź je o uklanjanju 24 takva gromobrana, za ┼íta ─çe gra─Ĺani morati da izdvoje 13 miliona dinara, a ─Źitav postupak poveren je grupi beogradskih ponu─Ĺa─Źa.

Radioaktivni gromobrani u na┼íoj zemlji imaju dugu istoriju. Kako obja┼ínjava profesor emeritus I┼ítvan Bikit sa katedre za nuklearnu fiziku na Prirodno-matemati─Źkom fakultetu, ti gromobrani su bili jeftiniji od klasi─Źnih faradejevih kaveza koji su kori┼í─çeni u istom periodu, a zbog toga ┼íto se radioaktivni materijal proizvodio u Vin─Źi, bili su lako dostupni i ┼íiroko rasprostranjeni u biv┼íoj Jugoslaviji.

Vremenom se me─Ĺutim, dodaje on, pokazalo da radioaktivni izotop, koji se nalazi na vrhu gromobrana, nije toliko efikasan.

Kako prenosi RTV, radioaktivni izvor na gromobranu je veoma mali, kako ka┼że Bikit, ali isti─Źe da i pored toga demonta┼żu mora da obavlja stru─Źno lice koje poseduje licencu.

Nakon analize ustanovljeno je koji gromobrani su radioaktivni, te ─çe u Novom Sadu biti ukljonjena 24 takva gromobrana.

Autor: RTV