UPOZORENJE: Jedan od najjačih tropskih talasa u poslednjih 6 godina

Image by Alexas_Fotos from Pixabay
Oglas
Danas se na području Srbije lokalno očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode sa gradom, obilnim padavinama za kratak vremenski period i jakim vetrom u zoni padavina.

Od sutra, 22.juna, veoma toplo vreme sa temperaturom (i jutarnjom i dnevnom) znatno iznad proseka za ovaj period godine.

Najviša dnevna temperatura u većini mesta kretaće se od 36 do 39 °C. Manji pad temperature očekuje se od petka, 25.juna. Takođe i u Beogradu od sutra do petka veoma toplo i sparno sa temperaturom od 36 do 38 °C, stoji u upozorenju RHMZ-a.

Kako je i meteorolog Marko Čubilo najavio, od danas, pa do petka sledi jedan od najjačih vrelih talasa u poslednjih 5-6 godina.

– Biće ekstremno toplo, vrhunac vrućina čeka nas u četvrtak. Samo ponegde ređi pljuskovi i lokalne nepogode. U petak poslepodne jača destabilizacija i osveženje koje za vikend donosi maksimume ispod 30 stepeni.

– Od danas sledi dalje otopljenje uz maksimume koji će se prvo kretati oko +35, a u četvrtak vrlo često i oko +37 stepeni Celzijusa i to u hladu! Postoje velike šanse da lokalno u četvrtak ili petak ponegde maksimum dostigne i oko +40 stepeni Celzijusa – kaže Čubrilo.

Sutra posle podne ponegde i to uglavnom nad središnjim i istočnim predelima može biti izolovanih, ali jakih grmljavinskih pljuskova.

– Nešto manja šansa za pljuskove stoji u utorak i sredu kada bi najverovatnije svugde bilo suvo, dok b i u četvrtak pregrejanost atmosfere moga doneti lokalnu destabilizaciju tokom drugom dela dana i to nad većim delom regiona, osim na jugu i duž Jadrana.

Konkretnija destabilizacija uz jače grmljavinske pljuskove i uslova za vremenske nepgode sledi u petak posle podne na severu i severozapadu regiona.

– Za naredni vikend toplo, ali prijatnije, uz maksimume od +24 do +29, a samo na istoku i jugu ponegde do +31 stepen Celzijusa. Do vikenda noći vrlo tople, često „tropske“, dok bi za vikend postale svežije, posebno na zapadu regiona – kaže Čubrilo.

 

(Telegraf)

Previous articleDanas je Duhovski ponedeljak, STARI OBIČAJ štiti porodicu od loše sreće
Next articleIz Palićkog jezera izvučeno telo: Bio je ronilac i spasilac