Upozorenje Erdogana: Može da se desi veliki masakr!

SHARE
Upozorenje Erdogana
Izvor slike: wikipedia.org
Postoji mogućnost da će bacanje bombi i projektila u pokrajinu Idlib u Siriji izazvati masakr, upozorava je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.
Erdogan je novinarima u avionu na putu ka Kirgiziji rekao da bi se,zbog „kiše projektila“, u Idlibu mogao desiti ozbiljan masakr.

„Naša saradnja s Rusijom veoma je važna sada kada SAD bacaju loptu u polje Rusije i obrnuto“, naglasio je Erdogan. Takođe je napomenuo i da se u Idlibu pokreće „veoma nemilosrdan proces“, uz rizik od izbijanja težih sukoba, koji mogu izazvati novi priliv izbeglica.

Dodao je i da bi tri i po miliona ljudi iz Idliba u slučaju užasa ponovo došlo u Tursku, pkao prenosi AFP.

Erdogan će se u petak, 7. septembra, sastati s predsednicima Rusije i Irana Vladimirom Putinom i Hasanom Rohanijem. Istog dana je zakazana i sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji u Idlibu.

Snage sirijskog predsjednika Bašara el Asada približavaju području Idliba, spremajući veliku ofanzivu. Mnogi se plašeda bi ova ofanziva mogla izazvati humanitarnu katastrofu koja bi imala najveće razmere od početka građanskog rata u Siriji.

Vlasti u Damasku i njihovi saveznici u Moskvi obećali su da će iskoreniti džihadističke grupe dominantne u području pokrajine Idlib.

Moskva je nedavno uputila jasno i snažno upozorenje Zapadu da se „ne igra vatrom“ u sirijskoj provinciji Idlib.

Rusko Ministarstvo odbrane upozorilo je pre par dana da Vašington jača svoje vojne snage na Bliskom istoku i izrazilo bojazan da se SAD pripremaju za mogući napad na snage sirijske vlade