Ujutru se budite sa zapušenim nosom? Evo šta znači ovaj simptom i kako da ga rešite

Image by Free-Photos from Pixabay
Oglas

Sigurno vam je poznata ta situacija; uveče legnete potpuno zdravi, a ujutru se probudite sa zapušenim nosom.  Ovaj problem je naširoko rasprostranjen i sa njim se susreću brojni ljudi, nezavisno od pola ili uzrasta.

Zapušen nos je rezultat upale nosnih prolaza, a uzroci nastanka ove upale mogu da budu brojni. Stručnjaci iz čuvene klinike Mejo naveli su koji su najčešći faktori koji dovode do ovog stanja.

Alergije ili iritacije

Alergija je gotovo logičan odgovor na pitanje šta dovodi do začepljenja nozdrva. Ukoliko ste na nešto alergični, znali vi to ili nem ujutru ćete se buditi sa zapušenim nosom.
Za ovo stanje možete da zahvalite dlakama kućnih ljubimaca, grinju, polenu i brojnim drugim alergenima. Ukoliko se ne radi o alergiji, može da se radi o iritaciji, koju mogu da izazovu mirisni štapići, eterična ulja ili duvanski dim.
Preporuka je da odradite alergotestove, kako biste saznali šta vam najverovatnije stvara iritaciju.

Vlažnost vazduha

Usled nedovoljne vlažnosti vazduha, može da dođe do sušenja sluzokože u nosu, što dovodi do začepljenja nosnih kanala. Ovo je čest slučaj kada je, na primer, napolju hladno, a vi većinu vremena provodite u zagrejanoj prostoriji.
Ovakvo stanje ume dodatno da se zakomplikuje. Suv vazduh u prostoriji može da dovede i do sušenja i bola u grlu, a kada se radi o nosu, može da dođe i do krvarenja.
Savet je da provetravate prostoriju, čak i ako je napolju hladno i da unosite više tečnosti u organizam, a može da vam pomogne i inhalacija lekovitim čajevima.

Ishrana

Hrana takođe može da dovede do zapušenja nosa, koliko god to neobično zvučalo. Refluks kiseline ili gastroezofagealne refluksne bolesti, često su povezane sa začepljenim nosom.
Naime, kada spavate, moguće je da kiselina putuje prema vašem nosu i sinusima, jer ležite. To može da izazove post-nazalno kapanje, što znači da sluz iz vašeg nosa kaplje u grlo, što dalje može da dovede i do kašlja.

Obična prehlada

Prehlada i infekcija sinusa, sasvim su logični uzročnici ovog stanja.

Trudnoća

Hormonske promene u organizmu u toku trudnoće, mogu takođe da dovedu do zapušenja nosa. Progesteron, na primer, koji se naziva i hormonom trudnoće, može da izazove proširenje nosnih kanala, što dovodi do osećaja začepljenja.
Američki sajt Bejbi Centar navodi da skoro 30% trudnica prijavljuje da ima začepljene nosove, nazivajući to stanje “rinitisom u trudnoći”. Na sajtu navode da ovo začepljenje može da potraje i do nekoliko nedelja, a da se obično javlja u drugom tromjesečju ili kasnije.

Polipi u nosu i deformiteti

Bezbolne male izrasline u nosu, dovode do pojava kao što su curenje iz nosa, kapanje iz nosa, hrkanje i smanjen osećaj mirisa,a začepljenje ćete osetiti u toku celog dana.
Svakako se savetuje svima koji sumnjaju na polipe da porazgovaraju sa izabranim lekarom.
Različiti deformiteti takođe mogu da dovedu do zapušenih nosnih kanala.

Lekovi i drugi preparati

Dekongestivni sprejovi (sprejovi za otpušavanje nosa) i kapi za nos ne bi trebalo da se koriste duže od nedelju dana, jer njihova preduga upotreba može da pogorša vaše začepljenje.
Ne začepljuju vam nos samo dekongestivi, već i drugi lekovi. Određeni lekovi namenjeni lečenju različitih zdravstvenih problema, poput depresije, erektilne disfunkcije i visokog krvnog pritiska, mogu da dovedu do osećaja zapušenosti nosa, navode stručnjaci iz klinike. prenosi “Novi“.android aplikacija
Previous article8 neobičnih, ali prelepih imena za dečake: Značenja im niste znali, ali saznaćete
Next articleBol u leđima nestaje ‘kao rukom odnesen’: Ovaj prirodni lek će vas preporoditi