Uhapšena medicinska sestra: Na popis vakcinisanih upisivala ljude koji su je potplatili

kovid
Image by DoroT Schenk from Pixabay
Oglas

Zagrebačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad deset osoba zbog sumnje u falsifikovanje isprava.

Među njima je i 31-godišnja medicinska sestra koja je, kako se sumnja, na popis vakcinisanih upisivala ljude koji su je potplatili. Oni su na temelju toga vadili kovid potvrde, prenosi hrvatski „Indeks“.

Medicinska sestra je uhapšena. Policija navodi kako je zaposlena u medicinskoj ustanovi u Zagrebu koja je bila zadužena za unošenje podataka o vakcinaciji osoba u sistem, ali ne navode o kojoj ustanovi se radi.

Uhapšena sestra je u toku oktobra iskoristila svoje ovlašćenje i u sistem unela netačne podatke da su 28-godišnjakinja i 65-godišnjak vakcinisani jednom dozom vakcine, i to početkom avgusta 2021. godine, iako je znala i bila svesna činjenice da nisu vakcinisani, javlja Policijska uprava zagrebačka.

Žena platila da dobije kovid potvrdu, pa prelazila granicu

Naime, 28-godišnjakinja je u toku novembra poslala novac 31-godišnjoj zaposlenoj u medicinskoj ustanovi kako bi dobila važeću kovid potvrdu.

Novac je poslala preko 30-godišnjaka koji ju je i povezao s osobom koja može da izradi važeću potvrdu.

Uz pomoć osumnjičenih 32-godišnjaka i dvojice 23-godišnjaka podaci i novac su predati 22-godišnjaku, koji ih je potom predao osumnjičenoj 31-godišnjoj zaposlenoj medicinske ustanove u Zagrebu zbog unosa podataka u za to predviđeni informacioni sistem.

Nakon nedelju dana, osumnjičeni 30-godišnjak je u apoteci na području Velike Gorice podigao kovid potvrdu za 28-godišnjakinju i poslao joj imejlom. Ona je kovid potvrdu nakon toga u četiri navrata iskoristila prilikom prelaska državne granice.

Muškarac poslao novac preko svog zaposlenog

Isto je tako, sumnja se, 65-godišnjak predao lične podatke i novac 58-godišnjem zaposlenom u svom trgovačkom društvu budući da je od njega saznao da poznaje osobu koja može da mu izradi potvrdu.

Ponovo su uz pomoć osumnjičenih muškaraca lični podaci i novac predati osumnjičenoj 31-godišnjoj zaposlenoj medicinske ustanove iz Zagreba, koja je, kao i u prethodnom slučaju, iskoristila svoje ovlašćenje i unela u informacioni sistem netačan podatak o vakcinaciji 65-godišnjaka.

Nakon nekoliko dana, kada je kovid potvrda bila gotova, u apoteci na Srednjacima osumnjičeni 39-godišnjak podigao je potvrdu, koja je predata 65-godišnjaku da bi je on potom iskoristio prilikom ulaska u državnu finansijsku ustanovu.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici predali su 31-godišnjakinju i 22-godišnjaka zatvorskom nadzorniku i podneli kaznenu prijavu Opštinskoj državnoj advokatskoj komori u Zagrebu, dok će protiv ostalih osumnjičenih osoba podneti kaznenu prijavu redovnim putem.

(Index.hr)

android aplikacija
Previous articleŠta se dešava u telu ako pojedete bananu sa tamnim mrljama
Next articleNesreća kod Zrenjanina: Sudar kamiona i traktora, ima povređenih