Uginule ribe iz Velikog bačkog kanala PRODAVANE NA PIJACAMA?!

SHARE
Pixabay/Ilustracija

Postoje sumnje da su se uginule ribe iz Velikog bačkog kanala prodavale na pijacama, objavio je RTS. Nadležni kažu da su inspekcije pojačane i upozoravaju da ribu ne treba kupovati od nelegalnih trgovaca već samo u registrovanim ribarnicama.

vojvodinainfo

Dopisnik RTS-a bio je u Bečeju gde još ima uginulih riba. Kaže da se strahuje da su se takve ribe iz Velikog bačkog kanala prodavale na pijacama i da su prodavci tvrdili da nisu otrovane već „samo ošamućene“.

Predsednik Udruženja ribolovaca „Šaran“ Predrag Stojkov rekao je za RTS da se određena količina riba, u danu kada se dogodio pomor, zaista našla u prodaji. Ukazao je na to da riba na pijacama ne sme da se prodaje mimo zatvorenih prostora i ribarnica.

Stojkov kaže da svi koji kupuju ribu van takvih prostora – rizikuju. Dodaje i da je riba mimo ribarnica uvek duplo jeftinija i da se to i sada dešavalo.

Priča se da je od Srbobrana do Bečeja cena bila duplo niža nego u ribarnicama„, rekao je Stojkov.

Objašnjava da riba nije zatrovana već je ostala bez kiseonika i da je na službama da utvrde da li je takva riba ispravna, ali da je sigurno da su je neki nosili i prodavali.

Pojačane inspekcije

Dušan Ljuština iz Uprave za veterinu rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je upoznat sa slučajem i da je inspekcija Južnobačkog okruga odradila posao, uzela uzorke i poslala ih na analizu.

Potvrdio je da nije reč o trovanju već o davljenju usled nedostatka kiseonika.

Ljuština je istakao da je „Vodama Vojvodine“ naloženo da svu pomrlu ribu povuku iz vode i unište.

Ističe da se rade pojačane kontrole u prodavnicama i marketima i ponavlja savet da se riba kupuje samo u registrovanim objektima a nikako od prodavaca iz „gepek automobila“.

Ističe da takvi prodavci, kad vide inspekciju, pakuju se i odlaze.

LSV: Kazniti krivce za pomor ribe

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je od nadležnih organa da odgovore zašto se ni posle nedelju dana ne zna ko je krivac za nezapamćen pomor ribe na Velikom bačkom kanalu i zašto inspekcijske službe ne rade svoj posao.

Utvrđeno je samo da je zagađenje stiglo iz pravca Crvenke preko Kule i Vrbasa do Bečeja. Zašto odgovorni u Vodama Vojvodine nisu adekvatno reagovali i blagovremeno pustili dovoljnu količinu sveže vode ne bi li tako ublažili ovu katastrofu, ukazuje LSV u saopštenju.

Iz Voda Vojvodine su, podseća LSV, dali izjavu da pomor ribe ne predstavlja ekološku katastrofu, da su uginule ribe uklonjene iz kanala i da je kvalitet vode poboljšan, a „kanalom se i posle nedelju dana oseća smrad i trulež od uginulih riba„.

Kulminacija zagađenja je sada u Bečeju i očekuje se da ta zagađena voda sada već ulazi u reku Tisu, a pecaroši procenjuju da se radi o 10 tona uginule ribe, navodi ta stranka, koja traži da se krivci za pomor najoštrije kazne.

 

Autor: FoNet/RTS
vojvodinainfo