“Udar” koji je promenio istoriju i izbrisao Templare

Oglas

Dogodilo se to na današnji dan, pre tačno 714 godina, na petak trinaestog oktobra, 1307. godine; dan kad je francuski kralj Filip IV znani kao Filip Lepi, zbog velikih dugova i potrebe da preuzme imanja monaškog Reda Siromašnih Vitezova Hrista i Solomonovog Hrama, naredio napad i hapšenje svih pripadnika ovog Reda.

Kako bi obezbedio podršku za svoj plan, on je papu praktično oteo i prebacio iz Italije u Francusku; u Avinjon.

Zbog toga ovaj dan i datum nosi negativnu konotaciju. U svom naumu Filip Lepi je uspeo, ali efekti su bili ravni nuli; planiranog blaga nije bilo. Blago je po legendi prvo prebačeno u zamak Žizor, a potom do luke La Rošel; gde ih je čekala flota. Flota trgovačkih i ratnih bojnih brodova je misteriozno nestala. Od više desetina hiljada pripadnika Reda, uhapšeno je jedva preko hiljadu vitezova.

Gde su sa svetske scene nestali malo se zna, ali, ono što se zna, jeste da su misteriozni oklopni konjanici izvojevali pobedu u ime Škotske, u bici na Bonokbernu. Tako su joj omogućili nezavisnost. Preimenovani u Vitezove Hrista, učestvovali su u odbrani Španije i Portugalije od Mavara.

Od nepokretne imovine, zemlje, zamci i posedi, Filip IV nije imao koristi. Papa je iste predao Redu vitezova Bolnice Svetog Jovana Jerusalimskog, poznatih i kao Hospitalci. Dok je Red boravio na Rodosu, znani su kao Vitezovi Rodosa, a po preseljenju na Maltu, isti su dobili naziv Malteški Vitezovi.

Jedan od razloga koji moze da bude uzrok, pored finasija, gašenja templarskog Reda, možemo naći u istorijskim događajima vezanim za nasledstvo krune Jerusalimskog trona.

Deceniju ranije, Templari su zbog svojih spletki i podrske porodici Luzinjan umesto Anžujaca doveli u nezgodan položaj samo kraljevstvo Jerusalima i izgubili zadnje uporište u Akri.

Samo godinu dana pre hapšenja, Veliki majstor i Templari su na Kipru izvršili PUČ ili UDAR, te zbacili kralja Jerusalima Henrija II i na presto doveli Amarlika. Amarlik znajuci da je nelegalno na vlasti, ne uzima tituli kralja i umesto toga uzima titulu grofa.

Posle ovih događaja titula kralja Jerusalima i formalno prestaje da postoji. Niko je nikada nije vratio.

Svi ovi događaji su doveli do gubitka poverenje superiora Reda i tihog odobrenja za akciju protiv Templara. Papa Klement V iz porodice Blanšeford, iste one porodice koja je stojala uz Iga de Pejena, Svetog Bernarda i Godfrija Bujonskog prilikom osnivanja vojnog Reda, tajnim je uputom obavestio Upravitelje templarskih hramova iz svoje porodice. Tako da su isti bili potpuno prazni prilikom upada Filipovih snaga.

I dan danas mnoge misterije kruže oko templaskog Reda.

Autor: msc. His. B.Dj., dr S.I.

Previous articlePobede favorita u teniskom turniru Indijan Vels
Next articleUPUCAN SRBIN U ZVEČANU!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here