Ubijena novinarka Lajra Meki

Foto: Brian Lawless/PA via AP

U gradu Londonderiju u Severnoj Irskoj prošle noći ubijena je novinarka. Kako je saopštila policija, reč je o „terorističkom napadu„, prenosi BBC.

Za ubistvo 29-ogodišnje Lajra Meki optuženi su republikanski disidenti koji su izazvali nerede posle policijskog pretresa u oblasti Kregan.

Nepoznate osobe pucale su i bacale molotovljeve koktele na policajce tokom rutinske kontrole u Londonderiju

Iz policije je zvanično saopšteno da je za napad najverovatnije odgovorna “Nova IRA” (disidentska paramilitarna grupa irskih republikanaca), te da će u tom smeru ići njihova istraga.

Na fotografiji svedoka tokom sinoćne pobune vidi se maskirani naoružani napadač koji je na ulici započeo pucnjavu iz pištolja. Reporter koji je bio na mestu nesreće rekao je da je on „došao iza ugla i pucao nasumično na policijska vozila“.

Novinarka Mekki povređena je dok je stajala u blizini policijskog vozila.

Iz policije je objašnjeno kako je sklonjena s mesta napada i prevežena do bolnice, u kojoj je preminula.

Premijerka Tereza Mej ubistvo je nazvala “šokantnim i besmislenim”, dodajući kako je Mekki “stradala radeći svoj posao sa velikom hrabrošću”.

Nacionalna unija novinara povodom tragedije je sapštila kako je Mekki bila “jedna od naperspektivnijih novinara” u Severnoj Irskoj.

Povodom pucnjave oglasio se i irski  premijer Leo Varadkar, izjavivši solidarnost sa stanovnicima u Deriju, ali i čitavoj novinarskoj zajednici. Zbog incidenta su se, pored premijerke, premijera i novinarskog udruženja, oglasili i predstavnici političkih stranaka.