U Zrenjaninu voda još uvek ne sme da se pije – Testiranje u toku

Voda
Voda, Ilustracija, Vestinet.rs

Zrenjaninska voda ponovo je tečnost bez boje, mirisa i ukusa, ali i posle petnaest godina, mnogi će dvaput da razmisle pre nego što je popiju.

Još od 2004. godine, kada je u pijaćoj vodi u Zrenjaninu nađen povišen nivo arsena, česme u kućama i dvorištima ove opštine su, najčešće, zatvorene.

Zabrana upotrebe vode još uvek je na snazi jer se, kako kažu iz Zavoda za javno zdravlje Zrenjanina, i dalje beleže povremena iskakanja vrednosti arsena.

Situacija danas…

Danas kroz cevi gradskog vodovoda teče voda iz fabričkog postrojenja za prečišćavanje. Ova fabrika radi već dva i po meseca i, prema rečima direktora Nenada Obradovića, voda je potpuno ispravna i može da se koristi.

Obradović kaže da je nedavno predat „zahtev za upotrebnu dozvolu za vodu, pa očekujemo da je uskoro i dobijemo“, i tvrdi da su ispunjeni svi higijenski zahtevi.

Poslednjih sedam analiza koje je radio Zavod za javno zdravlje Zrenjanina dale su pozitivne rezultate. – prenosi BBCNews na srpskom

„Što se nas tiče – voda je ispravna i u skladu sa ovim pravilnikom„, kaže Obradović.

Zrenjaninska voda, je postala medijski „čuvena“ ne samo zbog neobične boje, već i visokih vrednosti arsena, gvožđa i bora. Zbog toga je 2004. i zabranjena upotreba gradske vode za piće. 

Izvor: BBCNews na srpskom