U Zemunu ulica i spomen-ploča Blagoja Jovovića

Zagorska ulica u Zemunu od danas nosi ime Blagoja Jovovića, koji je 1957. godine izvršio atentat na ustaškog poglavnika NDH Antu Pavelića, a u toj ulici otkrivena je i spomen-ploča posvećena Jovoviću.

Tablu sa natpisom ulice i spomen-ploču otkrili su ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Veljko Đurić Mišina.

Danas, kada ova ulica zvanično dobija ime po srpskom heroju Blagoju Jovoviću, simbolično se završava jedan tužan period u istoriji našeg naroda – period zabluda kojima su nam nametali osećaj samokrivice, stida od svoje časne istorije i ubeđivali da je za trajni mir na Balkanu neophodno da Srbija bude slaba i ponižena, bez prava na svoju istoriju, a da drugi budu jaki“, rekao je Vesić.

Odluka da Jovović dobije ulicu u Beogradu je, kaže, veoma uznemirila lažnu srpsku elitu koja „decenijama teroriše nas narod, nameće vrednosne sudove“.

Kako je dodao, njihov cilj je da Srbi budu „amorfna masa“ bez prava na svoju istoriju, bez prava da slavimo heroje i da se ponosimo onim što smo.

 

(Tanjug/RTS/RTV)