U Vojvodini na svakih 17 sati po jedno samoubistvo

suicid
Image by Лечение Наркомании from Pixabay

U prvih sedam meseci ove godine na području južne Bačke izvršeno je 47 samoubistava, odnosno, u proseku posmatrajući, svaki peti dan po jedno, piše „Dnevnik“.

Identičan broj suicida do početka avgusta bio je zabeležen i lane.

Crna statistika kazuje da godinama sebi oduzme život više muškaraca nego žena. Ipak, posmatrajući zabrinjavajuće brojke, uočljivo je da su se među onima koji su digli ruku na sebe, žene znatno približile muškarcima.

Crne cifre na godišnjem nivou se približavaju trocifrenom broju, ali pre tri godine u južnoj Bačkoj su zabeležena 93 samoubistva, u proseku svaki četvrti dan po jedno. Na taj tragičan čin godinama se opredeljuje desetak odsto osoba starosti od 19 do 35 godina, dok je najviše bilo onih preko 51 godine.

Među osobama koje su se odlučile da oduzmu sebi život u Južnobačkom okrugu su nezaposleni, penzioneri, studenti ili učenici, poljoprivrednici i radnici. Lica koja su se odlučila na takav očajnički potez to najčešće čine vešanjem, vatrenim i hladnim oružjem, a slede osobe koje su sebi skratile život skokom s visine, pa trovanjem.

Najčešći motivi za samoubistvo na području koje pokriva novosadska policija su nervno rastrojstvo i poremećaj porodičnih odnosa.

Inače, u Vojvodini se godinama na svakih 17 sati dogodi po jedno samoubistvo. Na celom području Srbije stopa je malo niža, ali je i ona iznad proseka u Evropi.

Izračunato je da se u Srbiji godišnje ubije oko 1.300 ljudi, od kojih oko trećina u severnoj pokrajini, a ti podaci svedoče o tome da je mentalno zdravlje stanovništva u državi loše. Posebno zabrinjava podatak da je suicid sve izraženiji među mladima.

(Dnevnik)