U Tursku uskoro samo sa ličnom kartom?

Pixabay
Oglas

Ministar kulture i turizma Turske Mehmet Nuri Ersoj koji je posetio Beograd, uputio je predlog da da građani Srbije putuju u Tursku i obratno, turski građani u našu zemlju, samo sa ličnom kartom. Prema rečima ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić, predlog je prihvaćen.

Ona je rekla da će se sada sa nadležnim institucijama, pre svega Ministarstvom spoljnih poslova, ali i Ministarstvom unutrašnjih poslova, raditi na realizaciji ove ideje.

Kako je prenela, na sastanku je zaključeno da postoje velike mogućnosti za unapređenje turističke saradnje Srbije i Turske, kao i bilateralnih odnosa, koji su veoma dobri.

Ministarka je navela podatak da je u prvih pet meseci ove godine broj turskih turista u Srbiji porastao za čak 49% u odnosu na prošlu godinu, istakavši da su oni sada na prvom mestu, kada je reč o dolasku stranih turista u našu zemlju.

– Zanimljivo je da oni sve duže borave u našoj zemlji. Nekada je prosek boravka turskih turista u Srbiji bio dva, dva i po dana, a danas je to u proseku šest dana – navela je Matić i dodala da su ti podaci veoma ohrabrujući.

Prema njenim rečima, turski turisti, pored velikih gradova kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, u Srbiji vole da obilaze i Zlatibor, Kopaonik, Novi Pazar i sve turističke lokacije koje se nalaze na putu do tog grada.

Ona je podsetila na to da je Turska u proteklih nekoliko decenija uložila znatna sredstva u Srbiju, pre svega kroz svoju razvojnu agenciju TIKA, ali i kroz druge agencije.

Matić je navela je reč o ulaganjima u projekte koji su se odnosili na obnovu kulturno-istorijskog nasleđa, ali i na oblast obrazovanja, socijalne zaštite i poljoprivrede,.

Ersoj je rekao da će Srbija i Turska raditi na tome da njihovi građani mogu da putuju u onu drugu zemlju samo sa ličnom kartom.

– Turska je kao destinacija za Srbiju na trećem mestu, a želimo da bude na prvom mestu i zato Srbiji dajemo prednost – poručio je ministar.

(eKapija.com)

android aplikacija
Previous articleZrenjaninski Vojvodinaput prodat rudarsko građevinskom preduzeću Hidrooprema iz Šapca
Next articleMaslinovo ulje i limun blagotvorno utiču na organizam