U Subotici otvoren Centar za veštačku oplodnju

Pixabay/Ilustracija
Oglas
U Srbiji, kao i u celoj Evropi, postoji izrazito niska stopa nataliteta sa posledičnim starenjem i smanjenjem broja stanovnika. Zbog toga je u Opštoj bolnici u Subotici otvoren Centar za veštačku oplodnju, koji će parovima u tom delu Vojvodine olakšati postupak biomedicinski potpomognute oplodnje.

Tendencija rasta infertiliteta prisutna je i u Severnobačkom okrugu, pa čak 17 odsto parova nije u mogućnosti da prirodnim putem dođe do potomstva.

Ceo projekat izgradnje objekta površine 375 kvadrata i nabavke opreme vredan je 300.000 evra, a finansiran je zajedničkim sredstvima Pokrajinske vlade, Grada Subotice, Vlade Mađarske i Internacionalnog kluba žena.

Prilikom obilaska novootvorenog Centra za veštačku oplodnju, pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković podsetio je na to da je Pokrajinska vlada donela nove mere populacione politike, kako bi parovima što više pomogla da se ostvare u ulozi roditelja.

Kako je rekao sekretar Gojković, osim tri pokušaja koja finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje, parovi u Vojvodini imaju bezuslovno pravo na još tri pokušaja vantelesne oplodnje. Osim toga, starosna granica za ostvarivanje prava na finansiranje postupka biomedicinski potpomugnute oplodnje u AP Vojvodini pomerena je sa 42 na 45 godina, a još jedna od novina je to što Pokrajinska vlada finansira i zamrzavanje embriona za naredne pokušaje.

Samo za mere pronatalitetne politike Pokrajinska vlada izdvojila je za ovu godinu 650 miliona dinara.

Autor: nsuzivo.rs
Previous articleVojvodina u finalu Kupa Srbije!
Next articleBRUTALNO PRETUČEN mladi glumac amaterskog pozorišta