U Subotici akcija vraćanja izvrnutih vagona sa 40 tona propilena

0
23
šine

Voz sa dizalicom koja će učestvovati u akciji vraćanja izvrnutih vagona sa četrdeset tona propilena na putu je ka Subotici, a nakon što sve bude spremno za tu akciju, počeće preventivna evakuacija građana iz objekata u krugu od dve stotine metara od mesta akcidenta.

Preventivnu evakuaciju naredio je juče gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, koji je na čelu Gradskog štaba za vanredne situacije.

Evakuacija se sprovodi iz bezbednosonih razloga, a njom će biti obuhvaćeni zgrada Nove opštine, zgrada OTP banke, objekti Srednje tehničke škole “Ivan Sarić”, kao i uprava Javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, kao i objekti koji se nalaze sa jedne strane ulice Pap Pala.

Učenika u školi nema od jutros, pošto prva smena nastavu prati on-lajn, ukoliko bude potrebe i druga smena će nastavu pratiti na taj način, dok će o tačnom vremenu evakuacije građani-zaposleni u ostalim objektima biti blagovremeno obavešteni pred početak akcije.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić juče je izjavi novinarima naglasio da nema oštećenja, curenja, ni opasnosti po zdravlje ljudi i životnu sredinu, te da će evakuacija biti sprovedena predostrožnosti radi.

“Nema oštećenja na cisterni. Svi ventili su ispravni, tako da nema curenja. Znači, ponavljam još jedanput, ni jednog momenta nije dovedena u pitanje bezbednost građana Subotice. Doneli smo naredbu da kada dođe do vraćanja te nagnute cisterne, sat vremena pre izvođenja te operacije da se uradi evakuacija tog dela u prečniku od dve stotine metara. To su u pitanju ustanove, banke, škola”- naglasio je Bakić.

Do iskliznuća vagona je došlo na izlazu iz Železničke stanice Subotica, u pravcu Novog Sada, na vozu sastavljenom od 23 cisterne propilena, čiji je prevoznik privatni operater „Kombinovani prevoz“.

Nakon što je uklonjen ostatak kompozicije, na mestu akcidenta su trenutno tri vagona, jedan koji je na šinama, jedan koji je delimično na šinama, a delimično iskliznut, i između njih jednom stranom iskliznuti vagon, nakrivljen pod uglom od 45 stepeni.

(RTV/Boris Šuman)