U Srbiji se gradi memorijal teroristi iz tzv. OVPBM?

Na brdu iznad Velikog Trnovca gradi se memorijalni kompleks posvećen jednom od komandanata takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) Ridvanu Ćazimiju, koji je poginuo u sukobu na jugu Srbije 2001. godine.

Prema saznanjima Bujanovačkih novina, put do budućeg kompleksa i samog kompleksa, čija je izgradnja uveliko u toku, grade Ćazimijevi saborci iz Udruženja ratnih veterana tzv. OVPBM, uz nezvaničnu podršku Opštine Bujanovac.

Predsednik Mesne zajednice Veliki Trnovac, Mustafa Ališani, u telefonskom razgovoru za Bujanovačke nije potvrdio, ali ni demantovao nezvanične informacije o gradnji memorijala.

„Mesna zajednica ne gradi ništa, a ja kao predsednik ne mogu da znam za sve što se gradi u selu“, rekao je Ališani.

Na listi koju je 2015. godine objavio tzv. Kosovski komitet za priznanje i verifikaciju statusa „nacionalnih mučenika, invalida, veterana i članova Oslobodilačke vojske Kosova (OVK)“ te godine su prvi put objavljena i imena članova tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Ta formacija, koju srpske vlasti nazivaju terorističkom nakon sukoba 2001. godine, do tada je imala status posebne oružane formacije formirane nakon završetka sukoba na Kosovu i Metohiji.

Bivša Oslobodilačka vojska Preševa, Bujanovca i Medveđe je pod tim imenom formirana u novembru 2000. godine, kada su na prostoru Preševa i Bujanovca počeli sukobi sa srpskim snagama bezbednosti, uz zahtev za pripajanje Kosovu.

Sukobi su se, uz posredovanje međunarodne zajednice, završili u maju 2001. godine, a te 2015. godine je prvi put da se zvanično OVPBM tretira kao deo OVK. Tadašnja Vlada Srbije je proglasila amnestiju za sve bivše članove OVPBM koji nisu počinili ratne zločine.

 

(FoNet/RTV)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here