U Somboru u planu razvoj nautičkog saobraćaja

Bezdan (Foto: Print screen / YouTube / Kocsis Krisztian
Oglas

Pokretanje zajedničkih aktivnosti u oblasti nautičkog saobraćaja bila je tema sastanka direktora Agencije za upravljanje lukama Vuka Perovića, načelnika Zapadnobačkog upravnog okruga Gorana Nonkovića i gradonačelnika Sombora Antonia Ratkovića.

Vuk Perović je istakao da Agencija intenzivno radi na razvoju marina u Srbiji.

– Marine imaju veliki potencijal za unapređenje nautičkog saobraćaja i zaokružuju turističku ponudu naše zemlje. U skladu sa tim, u prethodnom periodu započeli smo investicioni ciklus u infrastrukturu nautičkog saobraćaja. Sombor je multikulturalan grad, bogate istorije i izuzetnih prirodnih odlika i predstavlja atraktivnu lokaciju za marinu. Pored toga, Agencija će stručno podržati gradsko rukovodstvo u inicijativi da se uspostavi brodski linijski saobraćaj sa gradovima u Hrvatskoj i Mađarskoj. To će doprineti poboljšanju lokalne ekonomije i omogućiti turistima da se upoznaju sa znamenitostima Sombora. Naš cilj je da iskoristimo brojne potencijale Srbije za afirmisanje nautičkog saobraćaja, imajući u vidu značaj ove privredne grane za kulturno povezivanje i povećanje ukupnih prihoda – naglasio je Perović, navedeno je u saopštenju.

Načelnik Zapadnobačkog upravnog okruga Goran Nonković je naveo da podržava napore za razvoj nove infrastrukture u putničkom vodnom saobraćaju, pre svega marine na Dunavu kod Bezdana.

– Smatramo da bi time bila upotpunjena turistička ponuda i ostvaren optimalni ekonomski efekat na području okruga kao podunavskog regiona. Posebno ističemo opšti značaj mogućeg organizovanja linijskog saobraćaja između gradova u Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj – podvukao je on.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković izrazio je zadovoljstvo zbog posete Agencije i buduće saradnje na projektima.

– Današnji sastanak predstavlja početak razvoja nautičkog saobraćaja u Somboru. Predstavili smo prednosti prirodnog okruženja za unapređenje putničkog vodnog saobraćaja, kako zbog razgranate kanalske mreže i prirodnog bogatstva zaštićenog područja Gornje Podunavlje, tako i zbog kulturno-istorijskog nasleđa Grada Sombora. Razgovarali smo o izgradnji marine u Baračkoj, nekadašnjem zimovniku za brodove kao i o uspostavljanju linijskog saobraćaja između mesta Draž u Hrvatskoj, Baja u Mađarskoj i Bezdana – kazao je Ratković i dodao da je jedna od tema sastanka bila i moguće planiranje međunarodnog putničkog pristaništa u Somboru.

Zajednička saradnja Agencije i grada Sombora doprineće efikasnoj realizaciji projekata u segmentu nautičkog saobraćaja i promovisanju naše zemlje stranim turistima, zaključeno je na sastanku.

(ekapoija.com)
android aplikacija
Previous articleGde je najtoplije more u Grčkoj?
Next articleTrebamo li isključivati uređaje dok grmi