U Somboru nedostatak sezonskih radnika

sezonski radnici
RTV
U Somboru se obavljanje sezonskih poslova na njivama plaća i do 2.000 dinara. Mada trenutno je jako teško naći radnike.

U današnje vreme većinu poljoprivrednih poslova odrađuje savremena mehanizacija. Naravno, još uvek ima onih poslova gde je čovek nezamenljiv. Poznato je da danas u svetu pa i kod nas od motike svi beže, pa je retkost videti oranice pune sezonskih  radnika.

„Da vam kažem dnevnica je 1.600 dinara, a posao, pa mora se raditi. U ovoj današnjoj krizi mora se raditi i boriti. Svaka čast ovim ljudima što su došli, ali primorani su na to i ne znam što se sada neko stidi što drži motiku u ruci“, rekla je Gazment Dina iz Stanišića.

Branislav Miljanović iz Gakova naglašava, „Moram izdržati. Nemam od čega živeti. Predao sam za penziju prošle godine 26. aprila, a penziju još nisam dobio i šta ću moram doći. Radiću ja dok mogu, do kasne jeseni, što god ima i dok mogu“.

„Dosta je ljudi otišlo u inostranstvo. Baš iz mog sela otišlo je više od 50 žena u Nemačku, tamo rade mesec, dva, tri. Idu u Italiju, velika je potražnja sada za branje krastavaca. Traže odavde radnu snagu. Mlađi su otišli u Mađarski i Hrvatsku i rade u građevini i turizmu«, govori Stevan Šorak. On godinama dovodi radnike za obavljanje sezonskih poslova.

U ovom trenutku obavljaju se poslovi okopavanja njiva koje su zasejane semenskim usevima. Sezona je počela a posla će biti do kasne jeseni.

U Somboru se za obavljanje sezonskih poslova sat plaća od 200 do 250 dinara. Najčešće se radi osam sati a isplate su jednom nedeljno.