U Rumi 20 dinara, u Novom Sadu – 290

Free Images
Oglas
Opštinari u Srbiji sami propisuju različite takse i njihovu visinu, pa građani u svih 145 jedinica lokalne samouprave za iste usluge plaćaju različite iznose.

Šta su takse, a šta naknade

Takse se naplaćuju za pruženu javnu uslugu ili sproveden postupak ili radnju od strane lokalne ili republičke vlasti.

Naknade takođe predstavljaju neporeski prihod, ali se naplaćuju za korišćenje nekog javnog dobra i sve su pobrojane u Zakonu o naknadama za korišćenje javnih dobara.

To bi uskoro moglo da bude promenjeno i ujednačeno, uvođenjem elektronskog javnog registra neporeskih dažbina.

U Rumi taksa za molbe i zahteve koje građani podnose iznosi 20 dinara, u Rači, Šidu, Ćupriji 100, u Kragujevcu, Beloj Palanci, Negotinu i Knjaževcu 200, a u Novom Sadu čak 290 dinara, izveštava RTS.

Jelena Rančić iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) kaže da u različitim jedinicama lokalne samouprave takse i iznosi nisu isti za različite izvode, takse iz oblasti urbanizma, komunalne oblasti, zaštite životne sredine, saobraćaja…

Navodi da je analiza pokazala da ne postoji nikakva veza između broja taksi koje lokalne samouprave propisuju, njihove visine i naplaćenog prihoda.

„Neki imaju skoro 150 različitih tarifnih redova, odnosno taksi, a prihode gotovo zanemarljivo male. Prihodni značaj kod svih jedinica lokalne samouprave na godišnjem nivou kreće se oko 0,2 odsto“, kaže Rančićeva.

Ističe da je lokalnim samoupravama zakonima dato pravo da propisuju takse i njihovu visinu radi finansiranja usluga koje pružaju.

Objašnjava da čak ne postoji ni jedinstvena metodlogija za određivanje visine taksi, pa se iste vrste taksi znatno razlikuju od jedinice do jedininice lokalne samouprave.

 

(RTS)

Previous articleSrpska i albanska deca zajedno istakla svoje zastave (FOTO)
Next articleZbog ovoga vas kosa „ne sluša“!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here