U planu centri za upravljanje otpadom u Somboru, Inđiji i Sremskoj Mitrovici

Foto izvor: Agormedia.rs
Oglas

Ministarstvo zaštite životne sredine je zajedno sa evropskim partnerima obezbedilo sredstva za izgradnju osam novih regionalnih centara za upravljanje otpadom, od kojih će tri biti na teritoriji Vojvodine, izjavio je državni sekretar u tom ministarstviu Robert Jakša.

– Ti centri će biti izgrađeni u Somboru, Inđiji i Sremskoj Mitrovici. Izgradnja reciklažnih centara daje nam neophodan preduslov za dalji razvoj funkcionalnog sistema upravljanja komunalnim otpadom. Ministarstvo je za ovu godinu izdvojilo 75 miliona dinara za uklanjanje divljih deponija, a njih u ovom trenutku u Srbiji ima 2.500 – rekao je Jakša.

Na konfernciji „Upravljanje komunalnim otpadom- izazovi i potencijali“ u organizaciji Saveta za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Vojvodine i Inženjera za zaštitu životne sredine, on je dodao da je Strategija za upravljanje otpadom u izradi i da se očekuje da će ona potpuno definisati ovu oblast.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg je istako da u Vojvodini postoji preko 400 divljih deponija.

– Prosečna godišnja produkcija otpada na teritoriji Vojvodine je oko 572.000 tona, a na deponije bez prethodne obrade se odlaže naveći deo komunalnog otpada. Reciklira se 3% komunalnog otpada. Sledeći preporuke nacionalne strategije upravljanja otpadom, u AP Vojvodini je formirano devet regionalnih depopnija u Subotici, Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, Inđiji, Pančevu, Vršcu, Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici – rekao je Erceg.

Previous articleŠta da radite kada vam se pojave zanoktice
Next articleZLOČIN KOJI JE ZAPREPASTIO VOJVODINU: MRTVU ŽENU OSTAVIO U KREVETU, UHAPŠEN TIBOR (55)