U Pekingu potpisan ugovor za RTB Bor

SHARE
Potpisan ugovor u Pekingu
Foto: Tanjug
Danas je u Pekingu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisan ugovor o strateškom partnerstvu za RTB Bor, kao i više drugih, važnih ekonomskih sporazuma.
vojvodinainfo

Ugovor o strateškom partnerstvu između Vlade Srbije i RTB Bor i kompanije Ziđin potpisao je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije Šiđadžuang Džij potpisao je ministar finansija Siniša Mali.

On je, takođe potpisao i Memorandum o razumevanju Republike Srbije i Šandong provincijske transportne grupacije.

Ministar Mali potpisao je i Protokol o realizaciji Memoranduma o razumevanju Republike Srbije i kompanije Landžou Guantung.

Pored toga ministar Mali potpisao je i ugovor o nabavci opreme, radova i usluga za realizaciju kapitalnog projekta nadzora u saobraćaju između Republike Srbije i kompanije HUAWEI.

„Danas je veliki i važan dan za građane Srbije. Pet velikih ugovora smo potpisali u Kini. Ugovor o preuzimanju RTB Bor, investicija od 1,460 milijardu dolara. Toliko će doći u Bor u narednih šest godina“, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

On je ukazao da je potpisan i ugovor sa kompanijom Šandong Linglong oko nove investicije vredne od skoro milijardu dolara, fabrike guma u Zrenjaninu.

Dalje je, kako je dodao, potpisao ugovor sa kooperantom te firme, koja isto dolazi u Zrenjanin, i još jedan ugovor sa kompanijom koja namerava da proizvodi cink oksid u Zrenjaninu, investiciji vrednoj oko 80 milion evra, i koja će otvoriti 280 radnih mesta u tom gradu.

Rekao je da je potpisan i ugovor sa kompanijom Huawei oko uvođenja video nadzora u našoj zemlji.

„To su ogromni ugovori, rezultat višegodišnjeg rada. Imali smo sreću da pronađemo partnera za Smederevo, sada i za RTB Bor, i nove investicije u Zrenjanin“; objasnio je Mali.

Rekao je da je važno da se svaka prilika kada se susreću predsednik Aleksandar Vučić i šef kineske države Si Điping iskoriste za razgovor o novim mogućnostima, šansi za investicije.

„To za građane Srbije znači višu stopu rasta, veću zaposlenost, veće plate i penzije“, naglasio je on.

Mali je podsetio da smo druga zemlja u Evropi po rastu za prvih šest meseci, i da sa ovakvim investicijama i ulaganjima od strane kineskih partnera imamo pravo da kažemo da u narednih godinu do tri možemo i moramo da budemo zemlja sa najvišom stopom rasta u Evropi.

Najavio je da će sutra biti potpisan važan ugovor vezan za izgradnju industrijskog parka u Borči.

U pitanju je park koji će se prostirati na preko 300 hektara. To će biti prvi park te vrste u Evropi. Imaće desetine kkompanija što su hljade novih radnih mesta.

Izvor: Tanjug/RTV

vojvodinainfo