U ovom malom selu u Vojvodini rođena je prva srpska književnica!

Youtube - Staze Zdravlja
Oglas

Bukovac je naselje u opštini Petrovaradin, u Južnobačkom okrugu, u Srbiji. Prema popisu iz 2011. bilo je 3936 stanovnika.

Bukovac se geografski nalazi u Sremu, sa desne obale Dunava, na obroncima Fruške gore i kroz mesto prolazi Bukovački potok, međutim administrativno pripada Južnobačkom okrugu.

Prva srpska književnica i jedna od retkih žena u Evropi koje su imale drugačiji društveni status

Milica Stojadinović Srpkinja rođena je u sremskom selu Bukovcu 6. jula 1828. godine  i bila je jedna od najznatnijih ličnosti u srpskom narodu.

Vuk Stefanović Karadžić ju je voleo kao svoje dete i nazivao je „moja kći iz Fruške“.

Njegoš je govorio o toj lepoj i mladoj devojci; „Ja pojeta, ona pojeta, da nijesam kaluđer, eto kneginje Crnoj Gori!“ Knez Mihailo bio joj je više no zaštitnik: odan prijatelj.

Kada je dolazila u Beograd, beogradski književnici su je dočekali kako se nijedan srpski pisac dotle nije bio dočekao.

Милица Стојадиновић Српкиња.jpg
portret Anastasa Jovanovića

Ljubomir P. Nenadović veličao je u svojim stihovima, slavio njene „lepe pesme“ i „čustva prava“. Đorđe Rajković joj je posvećivao svoje stihove.

Ivan Mažuranić, proslavljeni pesnik Smrti Smail-age Čengića, dolazio je da je vidi.

Jovan Subotić silazio je sa svoje visine slavom ovenčanoga pesnika i govorio sa njom kao jednak sa jednakim. I van skromnih granica srpske književnosti bilo se čulo ime ove neobične devojke: Johan Gabrijel Sajdl posvetio joj jednu prijateljsku pesmu; sa Ludvigom Augustom fon Franklom bila je u prepisci, i u svojoj starosti pesnik je sačuvao vernu i nežnu uspomenu na prijateljicu iz mladih dana; češka pripovedačica Božana Njemcova njena je prijateljica sa kojom se dopisuje.

Listovi su donosili njene slike, po svima krajevima pričalo se o pesnikinji iz Fruške gore, ljudi su dolazili da je vide.

Značajan je njen dnevnik U Fruškoj gori I i II i prepiska sa Vukom Karadžićem i Minom Vukomanović.

Foto: Micki

Više o selu Bukovac:

U selu žive većinom Srbi. Mesto je naseljeno za vreme Osmanskog carstva u šesnaestom veku. U Bukovcu se početkom septembra održava tradicionalni Bukovački maraton.

Selo se nalazi oko 3 km od Petrovaradina i povezan se sa Novim Sadom gradskim autobusom broj 64, koji prolazi i kroz Petrovaradin.

Ovde se nalazi Srpska pravoslavna crkva u Bukovcu.

Srpska pravoslavna crkva u Bukovcu na Fruškoj Gori, započeta je da se gradi 1794. godine, a sa gradnjom je nastavljeno 1807. godine, predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

Autor : Ванилица

U naselju Bukovac živi 2767 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 36,4 godina. U naselju ima 1073 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,34.

Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.

 

 

(Wikipedia)

Previous articleGRBOVI SRBIJE: Simboli naših gradova – Koje značenje nosi grb Vršca?
Next articleKORONA PRESEK: Preko 200 osoba zaraženo – Epidemilozi: Brojke će rasti!