U Novom Sadu niko ne želi da izda stan sportisti sa invaliditetom!

SHARE
osobe s invaliditetom
Ilustracija
Reprezentativcu Srbije u stonom tenisu Borisu Stoiljkoviću, koji je prošle godine sa svojim kolegama osvojio bronzanu medalju u ekipnom takmičenju na Evropskom prvenstvu u Sloveniji, niko u Novom Sadu ne želi da izda stan.

Boris se od drugih ljudi jedino razlikuje po tome što je on već 18 godina u invalidskim kolicima.

Iako se već skoro dve decenije bori protiv diskriminacije, trpi uvrede i arhitektonske barijere, naišao je na novu barijeru, nijedan stanodavac u Novom Sadu ne želi da mu izda stan jer je on osoba sa invaliditetom.

Boris je poreklom iz Debeljače. Aktivno se bavi stonim tenisom od 2010. godine.

„Kao reprezentativac ponekad se osećam povlašćeno. Međutim, kao osoba sa invaliditetom, svakodnevno nailazim na diskriminaciju“, kaže Boris.

Stoiljković se priprema za Evropsko prvenstvo u stonom tenisu koje se održava naredne godine. Zbog priprema sa kolegama iz selekcije seli se u Novi Sad, ali ima ogroman problem – ne može da pronađe stan.

Njegova prijateljica Dajana Drča mu je najveća podrška u potrazi za stanom, a iako je i sama agent za nekretnine, nije uspela da pronađe stanodavca dovoljno „smelog“ da svoju nekretninu izda osobi u kolicima.

„Kada ljudima predstavljam ko je Boris i šta mu je neophodno, nailazim na ćutanje, na razna pitanja, pa čak i na vrlo drske komentare“, kaže Boris.

Boris i Dajana još uvek tragaju za stanom i nadaju se da će ga do kraja novembra pronaći.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je ne može da veruje da se u poslovima izdavanja stanova pravi razlika među ljudima.

„Izuzetno mi je žao Borisa, ali je bitno da javnost sazna za probleme sa kojima se suočavaju osobe poput njega.

Ovakav slučaj Poverenik do sada nije imao. Slične probleme imaju i pripadnici romske nacionalne manjine, ali to samo govori da je najveća prepreka u našoj borbi za ravnopravno društvo u našim glavama. Nadam se da će se ovaj slučaj rešiti u Borisovu korist i apelujem na sve stanodavce da ne izdvajaju osobe sa invaliditetom, već da ih tretiraju kao ravnopravne građane“, kaže Brankica.

Naglasila je i da svako, čija su prava ugrožena, može da podnese tužbu po nekom od osnova diskriminacije Povereniku, koji će potom otvoriti slučaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here