U novi pogon mlekare „Subotica“ uloženo više od dva miliona evra

0
299
mlekara "Subotica"
Mlekara „Subotica“ je prethodne godine uložila više od dva miliona evra u proizvodni pogon. Obogatila ga najmodernijom tehnologijom za preradu mleka, rekao je danas Saša Džonlaga, menadžer kompanije.

Džonlaga je novinare upoznao sa najsavremenijom tehnologijom prerade mleka. On je naglasio  da je cilj investiranja Mlekare „Subotica“ da jedna trećina ukupnih inesticija ide u proširenje kapaciteta, trećina u bezbednost kvaliteta proizvoda i trećina u novu tehnologiju.

„To je osnovni cilj Mlekare u poslednje tri i po godine, koliko je u sastavu Imleka“, izjavio je Džonlaga novinarima. Oni su obišli proizvodnu liniju: od punjenja mleka i mlečnih proizvoda u čaše i flaše do pakovanja robotovom „džinovskom rukom“.

Saša DŽonlaga je istakao da je Mlekara „Subotica“ najponosnija na brend „Zdravo!“. Ovaj proizvod „pod svojom etiketom“ obuhvata sterilisano mleko, jogurte, pavlake, kiselo mleko i mineral. Takođe, naglašava da su ponosni i na dugu tradiciju mlekare koja datira od 1955. godine.

Na godišnju preradu mleka koja je za 2018. i sledeću godinu planirana na nivou od 62 do 65 miliona litara, ali i na izvoz na koji ide 25 odsto ukupne količine proizvedene robe.

Mlekara „Subotica“ je prva mlekara u Srbiji koja je dobila dozvolu za izvoz na tržište Evropske unije. Takođe, i na izvoz u Istočni blok: Rusiju, Belorusiju i Kazahstan.

Prilikom obilaska mlekare, prikazani su postupci termičke obrade, kao što su pasterizacija i sterilizacija, kojima se mleko obrađuje od „prijemne rampe“. Zatim i pakovanje pod kontrolisanim higijenskim uslovima.

Najveće iznenađenje nalazilo se na samom kraju proizvodne linije. Tu se nalazila „džinovska robotska ruka“ koja pakuje flaše na drvenim daskama koje dalje odlaze u magacin. Nakon toga uprodavnice i na kraju u naše frižidere.