U martu novi skok prosečne zarade

Pixabay
Oglas

Prosečna neto plata u Srbiji za mart 2020. godine iznosila je 59.681 dinar, što je oko 507 evra prema prosečnom kursu dinara u aprilu, kada se plata isplaćivala.

Martovska plata je veća nominalno za 10%, a realno (sa uračunatom inflacijom) za 8,6% u odnosu na isti mesec godinu ranije, objavio je Republički zavod za statistiku.

Martovska prosečna bruto zarada iznosila je 82.320 dinara (), što je nominalno više za 10,1%, a realno za 8,7% nego u martu 2019.

Medijalna neto zarada (iznos plate koji stoji na sredini svih isplaćenih zarada) je u martu iznosila 44.818 dinara. Srpska zvanična statistika ne daje iznos modalne plate (nivo zarade koju dobija najveći deo zaposlenih).

Stanje u regionu

Hrvatska – Prosečna martovska neto plata je iznosila 6.713 kuna (886€), i u odnosu na isti mesec prošle godine nominalno je viša za 1,4% a realno (kada se odbije inflacija) za 0,8%. Hrvatska je uvela mere štednje zbog posledica krona virusa, i najavila manje plate u javnom sektoru.

**U Srbiji je trentno trend povećanja zarade u javnom sektoru. Pre pojavljivanja virusa korona, povećanje plata osetili su svi zaposleni u javnom sektoru; posebno u zdravstvu, prosveti, nauci, vojska i policija. Dok su ponovo nagrađeni u vidu povećanja primanja medicinski radnici i lekari.

android aplikacija
Previous articleU Begeju u Zrenjaninu pronađeno beživotno telo
Next articleFestival evropskog filma Palić od 8. do 14. avgusta