U manastiru na Fruškoj gori čuva se ikona stara više od 500 godina: Vernici kažu da je čudotvorna

krst
Image by Pete Linforth from Pixabay
Oglas

Manastir Beočin prvi put se pominje u pisanim izvorima u 16. veku, ali nije poznato ni kada je podignut, niti ko je bio ktitor.

Na obodu Fruške gore, između dva brega obrasla gustom šumom, u mestu Beočin nalazi se istoimeni manastir sa crkvom posvećenom prazniku Vaznesenja Hristovog.

Nije sa sigurnošću poznato ni kada je ovaj manastir u Srbiji podignut, niti ko je bio ktitor; prvi put se u pisanim izvorima pominje u ranoj drugoj polovini 16. veka.

Poput većine pravoslavnih svetinja, i manastir Beočin je više puta postradao, bio je i na meti pljačkaša, ali je zahvaljujući sabornosti vernika obnavljan.

U 19. veku u Beočin su došli baštovani koji su održavali park u Versaju. Očarani lepotom prirode, napravili su minijaturnu kopiju čuvenog parka koji okružuje rezidenciju francuskih kraljeva

Ipak, ono po čemu je manastir Beočin najpoznatiji je ikona Presvete Bogorodice Beočinske. Veruje se da je ova ikona nastala pre više od 500 godina i da će svakome ko se pred njom iskreno, čista srca pomoli biti uslišena najveća želja.

(telegraf.rs/Ona.rs/Snežana Moldovan) 

android aplikacija
Previous articleDNEVNI HOROSKOP ZA 7. AVGUST
Next article„Zabranom izvoza peleta čuvamo energetski bilans“