U Kikindi svako četvrto dete gojazno

gojaznost dece
n1info.com
U Kikindi svako četvrto dete je gojazno. U poslednjih 25 godina broj gojazne dece povećao se za 60 odsto. U prethodnom periodu najviše pažnje je posvećeno povećanju fizičke aktivnosti. Ono što je ključno, po mišljenju stručnjaka, je promena svesti kod same dece i roditelja.

Fizička aktivnost na časovima nema baš velikog udela, ako po se završetku nastave sve zaboravi i pređe na uobičajene dnevne aktivnosti. U današnje vreme to je uglavnom preterana upotreba nezdrave hrane ipreviše vremena provedeno za računarom. Zato je danas svako četvrto dete gojazno, a rezultati se samo pogoršavaju.

“Povećan energetski unos, uz smanjen energetski rashod, jesu glavni razlozi nastanka gojaznosti, kako kod odraslih, tako i kod dece. To su visokoenergetske namirnice kao što su slatkiši i grickalice, a sa druge strane nikakva fizička aktivnost“, kaže dr Sanja Brusin Beloš, Zavod za javno zdravlje Kikinda.

Situacija se drastično promenila na gore, mnaročito u poslednje dve decenije. Oni koji situaciju prate godinama, smatraju da će današnje generacije imati velike posledice kada odrastu, izveštava Radio Televizija Vojvodine

“Sutra ćemo imati stanovništo koje neće biti sposobno da daje sto odsto svog kapaciteta, tako da će zdravlje današnje dece u nekom narednom periodu uticati na razvoj cele zemlje, kao i svih onih kompanija koje posluju“, rekao je dr Goran Abraham, predsednik Udruženja Zdravlje na dlanu.

Najbolje rezultate dale su mnogobrojne akcije koje sprovode sportske organizacije u gradu. I pored svih tih akcija neophodna je veća podrška lokalnih i državnih institucija.

“Poslednjih 20 godina stopa gojaznosti školskog uzrasta dece povećana je 60 odsto i to ukazuje na činjenicu da je svako treće dete gojazno, što ranije nije bilo alarmantno, dok je sada situacija ozbiljna i prerasta u epidemiju’‘, naglasila je Svetlana Mirčić Vukobrat, predsednica Školskog sportskog saveza Kikinda.

Jedan od načina da se smanji stopa gojaznosti kod dece bio je i uput osnovaca na specijalne tretmane na Čigoti. To se pokazalo veoma korisnim tako da je akcija nastavljena.