U Kikindi i Novim Kozarcima za Časni krst plivalo 38 muškaraca i jedna žena

Kikinda.org.rs

Na Bogojavljenje je plivanje za Časni krst održano, već po tradiciji, na Starom jezeru. Naš sugrađanin Dušan Novaković (22), pilot bob reprezentacije Srbije, prvi je u konkurenciji 26 učesnika, od kojih je jedna bila žena, doplivao do Časnog krsta. Istovetan podvig načinio je i 2016. godine. Ovo mu je bilo treće plivanje za bogojavljenski krst:

– Drago mi je što sam prvi stigao do Časnog krsta, verujem da će mi doneti sreće tokom ove godine – priznao je Novaković. Činjenica da je temperature vode bila tek nekoliko stepeni iznad nule, a veći deo Starog jezera bio pokriven ledom, nije pokolebao Gizelu Grbanušić (31) iz Kikinde, da se kao jedina učesnica, okuša u plivanju za Časni krst:

Kikinda.org.rs

– Ovo je za mene novo iskustvo. Vernica sam, a prvo bogojavljensko plivanje uveć ću pamtiti. Rekreativno se bavim plivanjem – kazala je ona. Učesnike u Kikindi, ali i 13 plivača, koje je na jezeru “Strelište”, prethodno, takođe bodrila publika, pozdravio je Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde. Čestitajući vernicima veliki hrišćanski praznik, Bogojavljenje, tradicionalnim pozdravom: “Bog se javi”, Lukač je pohvalio hrabrost i srčanost svih učesnika plivanja za Časni krst:

Kikinda.org.rs

– Možda nas je prethodna godina puna solidarnosti i vere u porodicu, nekako vratila istinskim tradicijama. Veliki broj ljudi, a naročito mladih, odazvao se plivanju za Časni krst – rekao je Lukač. U Kikindi je, kako je potvrdio Stojan Bogosavljev iz Ronilačkog kluba „Orka“, koje je u saradnji sa SPC organizovalo plivanje za Časni krst, učestvovao rekordan broj plivača:

Kikinda.org.rs

– Od prijavljenih 30, u vodu je ušlo i do Časnog krsta zaplivao 26 učesnika. Najmlađi učesnik imao je svega 17 godina, a najstariji više od 70 – naveo je Bogosavljev. Plivanje u Novim Kozarcima okupilo je 13 učeesnika, a bogojavljenski krst iz vode je izneo Drago Marković iz Novih Kozaraca. On je i prošle godine to učinio:

– Svi učesnici su na neki način pobednici. Neopisiv je osećaj doplivati prvi do Časnog krsta – priznao je on.

(Kikinda.org.rs)