U Istanbulu danas ponovljeni izbori za gradonačelnika

SHARE
Crkva Svete Sofije u Istanbulu
Crkva Svete Sofije u Istanbulu/Askideas.com
Nakon poništavanja prethodnih izbora, na kojima je pobedio lider opozicije Ekrem Imamoglu, stanovnici Istanbula danas ponovo biraju gradonačelnika.
vojvodinainfo

Njegov protivkandidat je bivši premijer Benali Jildirim iz vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Imamoglu je obavljao dužnost gradonačelnika Istanbula 18 dana, pošto je nakon niza žalbi Partije pravde i razvoja (AKP) predsednika Erdogana, Centralna izborna komisija poništila glasanje zbog nepravilnosti u imenovanju članova biračkih odbora na izbornim mestima.

Bivši biznismen Imamoglu ranije je pet godina ispred opozicione Republikanske narodne partije bio predsednik istanbulske opštine Bejlikduz.

Sa druge strane, Jildiriim, provladin kandidat i blizak saradnik Erdogana, svoju kampanju pod sloganom „Uspeli smo i uspećemo opet” fokusirao je na sopstvena dostignuća tokom mandata premijera.

„Zato što odlučujemo o budućnosti grada, želim da ljudi izađu na izbore. Istanbul je veoma važan grad…Imamo mnogo važnih stvari da uradimo za Istanbul”, rekao je nedavno za AP, prenosi Tanjug.

Kao bivši minstar saobraćaja ukazivao je na svoje zasluga ze poboljšanja infrastrukture u gradu i obećao da će služiti žiteljima Istanbula, grada sa oko 15 miliona ljudi.

 

Izvor: Tanjug

 

vojvodinainfo