U EU zabranjene cigarete s mentolom! Da li su štetnije od običnih?

Pixabay
U Evropskoj Uniji u sredu je stupila na snagu zabrana cigareta s mentolom, u daljem pokušaju da se obeshrabre mladi da uopšte i počnu da puše.

Zabrana aromatizovanih cigareta i duvanskih proizvoda stupila je na snagu još 2016. godine, ali proizvodi sa tržišnim udelom većim od 3 odsto, poput cigareta sa ukusom mentola, uživali su to izuzeće do danas, piše Telegraf.

Zašto su cigarete sa mentolom štetnije od običnih?

Naime, cigarete koje u sebi sadrže mentol lakše se puše, ali ih to ne čini manje toksičnim. Štaviše, reč je o proizvodu koji je podjednako toksičan kao i ostale cigarete, a koji je ujedno lošiji po zdravlje jer se ljudi teže odvikavaju od njih.

Mentol i obične cigarete imaju isti dizajn, ali u aromatizovanim cigaretama se koriste aditivi mentola bilo u duvanu ili, kod određenih brendova, unutar ili u blizini filtera kako bi puštale prasak mentola tokom pušenja.

Konvencionalne cigarete koje ne sadrže mentol, takođe mogu sadržati male količine mentola zbog namernog dodavanja od strane proizvođača.

Da li je zaista teže ostaviti mentol cigarete?

Neke studije navode da je teže ostaviti cigarete koje sadrže mentol, iako dokazi za to nisu konačni.

Ipak, neka istraživanja sugerišu da mentol u cigaretama pušenje čini privlačnijim mladima, povećava lakoću pušenja, zbog čega mladi brže mogu postati zavisni i pušiti mnogo više mentol cigareta nego običnih, pa samim tim i više štetiti svom zdravlju.

 

 

(T.T./Telegraf.rs)