U Čortanovcima na crno rade Albanci, Turci, Pakistanci, Indusi…?!?

SHARE
Image by bridgesward from Pixabay
U Srbiji radi na crno između 3.000 i 3.500 građevinskih radnika iz inostranstva: Albanaca, Turaka, Pakistanaca, Indusa i drugih, kažu u Građevinskoj komori Srbije i pozivaju nadležne da sa ambasadom Indije reše najnoviji problem sa radnicima iz Indije angažovanim na gradilištu Čortanovci koji štrajkuju zbog loših uslova, kašnjenja plata, oduzimanja pasoša…
adsteam seo i izrada web sajta

Goran Rodić iz Građevinske komore navodi da se za radnike iz Indije saznalo u javnosti kada su se odlučili na štrajk zbog kašnjenja plata, pa je isplivalo i da ih poslodavac ucenjuje tako što im je oduzeo pasoše i lična dokumenta bez kojih se ne mogu vratiti u Indiju, i koji ih plaši da će u Srbiji biti uhapšeni jer nemaju dokumenta.

Reč je o oko 70 radnika iz Indije, od kojih jedan deo štrajkuje, a angažovani su, rečeno je Tanjugu u Samostalnom sindikatu putara Srbije, na gradilištu Čortanovci na projektu brze pruge i smešteni u silosu kod Surčina.

Rodić ističe da oni sem toga što nisu redovno isplaćivani nisu imali ni odgovarajuće lekarske preglede, pa se prašina i digla jer se lokalno stanovništvo uplašilo da ne dođe do neke zaraze.

„Naš sindikat se umešao da tim ljudima pomogne i sada indijska ambasada mora da im pomogne. Ako nemaju pasoše i novac, da im obezbedi papire i sredstva kako bi mogli da se vrate u matičnu zemlju. To važi i za sve druge strane radnike“, naveo je Rodić.

Poručuje da inspekcija Ministarstva za rad treba da podnese prijave protiv onih koji su te ljude angažovali i dodaje da je to u slučaju Indusa firma „Nikolić“ koju treba procesuirati i kazniti.

Sada treba da ih isplati onaj ko ih je doveo, da ih prijavi ako hoće da rade, a ako neće da se spakuju i deportuju u njihovu zemlju, naglasio je Rodić. Rodić objašnjava da prema našim propisima strani radnici moraju da budu prijavljeni, osigurani i zdravstveno pregledani, kao i da imaju adekvatan smeštaj.

Dodaje da u Srbiji ima najviše radnika Albanaca iz Severne Makedonije i sa KiM koji su angažovani na crno, dok Kinezi, kako ističe, uvek dolaze organizovano preko države i tu nema problema.

Izvor:_ Tanjug/RTV

adsteam seo i izrada web sajta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here