U centru Kikinde trenutno oko 150 sova, održan jubilarni 10. “Sovembar”

sovembar
kikinda.org.rs
Oglas

Tradicionalnim kvizom “Svet sova ušara”, sajmom neobičnih rukotvorinama naših osnovaca i srednjoškolaca, ali i neizostavnom “Sova patrolom”, u Kikindi se privodi kraju popularni “Sovembar”, manifestacija koja naš grad popularizuje kao najveće urbano zimovalište sova utina na planeti.

U kvizu znanja najbolji su bili učenici OŠ “Vuk Karadžić”. Drugo mesto pripalo je njihovih vršnjacima iz OŠ “Sveti Sava”, a treće OŠ “Ivo Lola Ribar” iz Novih Kozaraca. Učesnike 10. jubilarnog “Sovembra”i kviza znanja pozdravio je Mladen Bogdan, predsednik gradske Skupštine:

– Kikinda je prepoznatljiva i po sovama ušarama. Ovde smo da pružimo podršku deci i kažemo im da je važno da znaju mnoge stvari o sovama. Istovremeno, ovo je lepa promocija našeg grada. Edukativni značaj “Sovembra” je od nemerljivog značaja za našu decu- naveo je Bogdan.

Sovembar
kikinda.org.rs

Prvom zimskom brojanju sova prisustvovao je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije:

-Zbog toplog vremena, sove nisu prisutne u velikom broju, a i u ovoj “Sova patroli” su nam pomogli najmlađi Kikinđani. Na krošnjama stabala oko pravoslavne crkve smo izbrojali oko 90 sova. U ovom trenutku, u centru Kikinde, nalazo se oko 150 ušara. Za kraj novembra i ovako toplo vreme, to je prosečan broj sova ušara. Kikinđani su i ovoga puta potvrdili da su dobri domaćini i da razumeju šta sovama treba. Sove im vraćaju tako što im je centar Kikinde omiljena destinacija, a ovo je najveće urbano zimovalištu sova utina na planeti- kazao je Ružić i pohvalio Gradsku upravu i njene napore da poveća procenat pošumljenosti, a naročito u seoskim sredinama:

-Mi ćemo donirati nekoliko stotina mladica hrasta. Nadam se da će, dugoročno gledano, i to doprineti da sove ovde ostanu. Kao što je poznato, u centru Kikinde, 2009. godine, ornitolozi su izbrojali čak 743 sove utine. To je i rekordan broj- dodao je Ružić.

(kikinda.org.rs)

Pozdrav iz Vojvodine – Bač (FOTO)

android aplikacija
Previous articleKoliko je ženama potrebno da ,,izgube glavu“
Next articleKoliko dugo se tuširate? Stručnjaci kažu da DUŽE OD OVOGA nikako nije dobro