U Beogradu održan četvrti okrugli sto na temu paušala za IT sektor

SHARE
u-beogradu-odrzan-cetvrti-okrugli-sto-na-temu-pausala-za-it-sektor-4
Izvor : jpd.rs
adsteam seo i izrada web sajta

U utorak, 25. septembra u Beogradu je organizovan poslednji u nizu regionalnih okruglih stolova u okviru javne kampanje Mesec paušalaca, kako bi se kroz javno-privatni dijalog identifikovali izazovi i predložila moguća rešenja za unapređenje sistema paušalnog oporezivanja, sa osvrtom na specifičnost IT sektora u Srbiji.

Događaj je okupio predstavnike Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, Ministarstva finansija, Poreske uprave, Republičkog sekretarijata za javne politike, Udruženja za razvoj preduzetništva, portala Paušal.rs, predstavnike IT zajednice u Srbiji: 30 hills, Seven Bridges Genomics i GoDaddy, kao i NALED-a, poslovnih udruženja i pojedinačne preduzetnike zainteresovane za ovu reformu.

u-beogradu-odrzan-cetvrti-okrugli-sto-na-temu-pausala-za-it-sektor-5
Izvor : jpd.rs

Milivoje Jovanović iz Udruženja za razvoj preduzetništva istakao je da je reforma za unapređenje ovog sistema započela sa namerom da se pomogne “malim” preduzetnicima i da se olakša njihovo poslovanje. Sofija Popara Parmaković, direktorka portala Paušal.rs navela je nekoliko ključnih stavki koje bi trebalo uvesti u sistem paušalnog oporezivanja – automatizaciju procesa, povezivanje sistema Poreske uprave sa sistemima APR-a i RFZO-a, mogućnost predviđanje svih troškova prilikom registracije preduzetničke radnje i određivanje delatnosti koje potpadaju pod režim paušalnog oporezivanja prema šiframa delatnosti.

Stav poreske uprave i ministarstva finansija

Danijela Jakovljević iz Poreske uprave rekla je da su problemi na koje se najviše žale preduzetnici dugo čekanje na poreska rešenja i subjektivna procena poreskog savetnika o određivanju kriterijuma za utvrđivanje visine poreske obaveze. Ona je govorila o preliminarnom planu za modernizaciju sistema paušalaca kroz uvođenje aplikativnog softvera koji će biti na potralu Poreske uprave, gde će budući obveznici moći da unosom kriterijuma dobiju tačan iznos poreske obaveze i na osnovu toga donesu odluku da li žele da otvore preduzetničku radnju ili ne. Digitalizaciju sistema Poreske uprave podržao je i Nenad Paunović, ispred Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, naglasivši da je digitalizacija javne uprave, kojom će se pojednostaviti i olakšati procedure za privredu i građane, prioriotet Vlade.

u-beogradu-odrzan-cetvrti-okrugli-sto-na-temu-pausala-za-it-sektor-3
Izvor : jpd.rs

Svetlana Kuzmanović Živanović iz Ministarstva finansija obavestila je da će Uredba o kriterijumima za paušalno oporezivanje biti promenjena u narednom periodu, a da te izmene zavise od diskusija koje su pokrenute, predloga koji stižu u okviru Meseca paušalaca, kao i od fiskalne politike Vlade. Radna grupa Vlade biće osnovana u najkraćem roku, a procenjuje se da bi izmene sistema paušalnog oporezivanja mogle da stupe na snagu od 1. januara 2020, dodala je Jelena Bojović, ispred NALED-a.

Mesec Paušalaca

Kampanja Mesec paušalaca je organizovana u okviru četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike.

Naredni okrugli stolovi o unapređenju paušalnog oporezivanja biće organizovani u Nišu (18. septembar), Novom Sadu (21. septembar) i Beogradu (25. septembar, sa fokusom na IT industriju).

Izvor JDP.rs

adsteam seo i izrada web sajta